Autó - Motor

2019.01.28. 15:32

Fenntartható-e az e-autó?

Elindult hódító körútjára az elektromos autó, 2050-re egész Európa „bezöldülhet”.

Elindult hódító körútjára az elektromos autó, 2050-re egész Európa „bezöldülhet”.

A „zöld tervek” azonban némi problémába ütköznek: akkumulátorra az elektromos autóknak is szükségük van, a bolygó lítium készlete azonban véges. Egy elmélet szerint, ha minden autót elektromosra cserélnénk, 50 éven belül elfogyna ez a viszonylag ritkán fellelhető alkálifém.

Változatos felhasználás

Lítiumot azonban nemcsak az akkumulátorokban használnak, de megtalálható a mobiltelefonokban, laptopokban és még a napenergiát is ezzel a fémmel tudják tárolni. Ha kimerülnek a készletek, az e-autó sem lehet tovább alternatív környezetbarát megoldás – írja az alternativenergia.hu honlap.

Michael Zimmermann, a bostoni Tuft Egyetem mérnökprofesszora szerint könnyen lehet, hogy a jelenlegi fejlesztésekkel már el is értük ennek a technikának a határait. A meglévő technika finomhangolása már folyamatban van, mindeközben az autógyártók szilárdtest-akkumulátorok létrehozásán dolgoznak. A Wood Mackenzie tanácsadó cég szerint nem valószínű, hogy ezeket az akkumulátorokat 2025 előtt gyártani fogják.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!