BOON - Jegyzet

2013.09.02. 11:20

Jegyzet: Egyiptomiak begyében a gólyánk

<em>Sólyom légitársaságunk bontogatja szárnyait, feltartóztathatatlan halad előre a röppályán légies könnyedséggel. Bár még csak fióka, de már húzza a kondenzcsíkot. Fehér gólyánkat viszont nem gémnek, hanem kémnek nézték. No, nem a hattyúk taván, hanem a fáraók földjén.</em> Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Sólyom légitársaságunk bontogatja szárnyait, feltartóztathatatlan halad előre a röppályán légies könnyedséggel. Bár még csak fióka, de már húzza a kondenzcsíkot. Fehér gólyánkat viszont nem gémnek, hanem kémnek nézték. No, nem a hattyúk taván, hanem a fáraók földjén. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

A költöző kelepelő a Nógrád megyei, Szécsényhez tartozó Pöstyénpusztáról szállt fel, ott látták el augusztus elején jeladóval. A Ménes-patak után Ménesnek nevezett fehér gólyát a Nílus völgyében fogták be az egyiptomiak, akiknek meggyőződésük, hogy a GPS-ként funkcionáló kütyü kémeszköz. Ménest megzabolázták Kairótól 420 kilométerre délkeletre, Kena kormányzóságban, és mivel fennáll (?) a szökés veszélye, ketrecbe zárták, majd világgá kürtölték az általuk cselszövésnek vélt esetet.

A The Daily Mail internetes kiadásában lehet sasolni a fotót a kétlábú (pihenőpózban egylábú) kémről. A gyűrűszám alapján beazonosítható Ménes, aki nem egyedi példány, korántsem díszpinty. Nemrég egy jeladóval felszerelt francia hattyút is elfogtak ugyanabban a kormányzóságban. Egy gyanakvó lakos kémtevékenység gyanújával vitte be a rendőrségre a madarat, aztán kiderült, hogy szimpla jeladó van a patyolattiszta szárnyason. Ménes, a gólya jelen esetben lehetne a kiszolgáltatottság és a gyanakvás szárnyaszegett logója. Persze talán épp az mentheti meg az életét, hogy tollhegyre tűzték...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!