Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.24. 18:48

Húsvéti tojásfestés méhviasszal és írókával

<p>Miskolc - Ünnepváró húsvéti családi játszóház programjára várták az óvodásokat és iskolásokat a Csanyikba. Az Erdészeti Erdei Iskola egész éveben visszatérően rendez családi programokat.</p>

Főként az ünnepekhez kapcsolódóan, így van adventi és húsvéti játszóház, de ezen a módon emlékeznek meg ősszel az erdők hetéről is - tudtuk meg Takács Gábortól az iskola vezetőjétől. A másik jelentős programcsoport a nyári táborok szervezése, mely szünidő kezdetétől 6-8 héten át zajlik hetes turnusokban. A harmadik programtípus a klasszikus erdei iskola, amikor egy napig vagy akár egy hétig vesznek részt a diákok a foglalkozásokon.

Hagymahéj főzetben

A húsvéti tojásfestés a hagyományos módszerek felelevenítésével történt. Az esős idő ellenére szép számmal érkezett kisebb-nagyobb gyerek izgatottan figyelte Vargáné Petheő Gabriella magyarázatát. A kézi készítésű írókába méhviaszt tettek és óvatosan felmelegítve tetszőleges mintát rajzoltak az előzetesen kifújt tojások felületére. A fantázián kívül számtalan szebbnél szebb népi minta, motívum is rendelkezésre állt egy igazán egyedi tojás műremekhez. A gondosan megrajzolt húsvéti ajándék utána hagymahéj főzetbe került, mely kellemes bordó alapot biztosított a rajzolat kiemeléséhez. A tojásfestést papírhajtogatás egészítette ki és madárhang felismerő foglakozáson is résztvettek a gyerekek. Bár a rossz idő miatt a szabadba tervezett íjászat és lovaglás elmaradt mégis csillogó szemmel, kis remekeiket féltőn szorongatva indultak haza délután a kicsik. Egyedül a pompás paripa szomorkodott az udvaron, ma ő nem jutott szereplési lehetőséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!