Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.11. 13:50

Miskolci fűtőerőmű: csapataink harcban állnak

<p>Miskolc - Most a vevőjelölt szól Miskolchoz, a miskolciakhoz. Amelyik megvásárolná az erőművet. Dr. Simon Gábor MSZP-s frakcióvezető épp szerkesztőségünk vendége volt, amikor a számítógépeinkre becsapódott a fűtőerőműves közlemény.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Dr. Simon Gábor szerkesztőségünkben 2008.04.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Dr__Simon_G_bor_szerkeszt__337_s_g_nkben_20/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Dr. Simon Gábor szerkesztőségünkben 2008.04.11." /></a></dia></p>

A miskolci villamosprojektről és az MVM-ügyről beszéltünk az Észak-BOON szerkesztőségében pénteken dr. Simon Gáborral, az MSZP miskolci frakciójának vezetőjével, országgyűlési képviselővel, amikor közlemény érkezett az újság számítógépeire.

Feladó: az ELMIB Zrt. Az a cég, amelynek az MVM (Magyar Villamos Művek Zrt.) el akarja adni a Miskolci Fűtőerőműben levő (99,6 százalékos) tulajdonát.

Nem kívánnak asszisztálni

Olvasóinkat folyamatosan tájékoztattuk az elmúlt hetek-hónapok történéseiről. Legutóbb az Észak-Magyarország pénteki számának címoldalán írtunk arról, hogy Miskolc (az önkormányzati tulajdonban levő Holding, illetve annak cége, a Mihő Kft.) nem vesz részt azon a tagygyűlésen, amelyet az MVM hívott össze. Az ok, dr. Halmai Gyula, a holding elnök-vezérigazgatója indoklása szerint: „az éves rendes taggyűlés a jelenlegi működés "bebetonozására" szolgálna, ahelyett, hogy az MVM Zrt. adásvételi szerződést kötne a MIHŐ Kft.-vel.

A pénteki taggyűlés osztalékfizetésről, új vezetők, felügyelő bizottsági tagok, könyvvizsgáló megválasztásáról szólna, amelyhez a miskolci szakemberek nem kívánnak asszisztálni. Miskolc továbbra sem kapott választ... arra a kedden megküldött levelére, amelyben a miniszterelnök és a kormány döntésére hivatkozva időpontot kér az erőmű megvásárlására...”

Nos, a Miskolc Holding csütörtöki közleményét követte az ELMIB pénteki jelentkezése. Nemcsak közlemény formájában, hanem újsághirdetésben is. Két, országos napilapban, egész oldalon szólnak a miskolciakhoz – hasonlóan ahhoz, mint tette azt néhány napja a miskolci önkormányzat és a Miskolc Holding. Az ELMIB-hirdetés címe: Miskolc polgáraihoz feketén fehéren. A hirdetést nem idézzük, ám a közleményt teljes terejedelmébnen közöljük. Hogy utána megtudjuk: mit szól mindehhez dr. Simon Gábor.
Íme az ELMIB közleménye:

Számításaik szerint
"Az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. ma két országos napilapban hirdetést jelentetett meg, hogy a közvélemény előtt is egyértelművé tegye, az ELMIB csoport kész a Miskolci Fűtőerőmű Kft. többségi részesedésének megvásárlására.

Az ELMIB csoport hónapokkal korábban írásban tájékoztatta Miskolc Önkormányzatát együttműködési szándékáról. Számításaink szerint ugyanis megfelelő irányú fejlesztésekkel a miskolci otthonok távfűtési költségeit akár 20 százalékkal is csökkenteni lehetne. Ehhez azonban elkerülhetetlen az együttműködés, hiszen az ELMIB csoport felelőssége az erőmű megvásárlásával csak a távhőtermelésre terjed ki - a városi távhőrendszer üzemeltetése és a lakossági távhőszolgáltatás díjának megállapítása az önkormányzat hatásköre marad.

Értetlenül állunk az előtt, hogy Miskolc Önkormányzata elzárkózott a velünk folytatott tárgyalásoktól, ugyanakkor sajtókampányt indított tulajdonszerzésünk megakadályozása érdekében. Az ELMIB csoport a kialakult helyzetben is hangsúlyozza, hogy az erőmű és a hőszolgáltató között korábban kötött hosszú távú szerződést minden körülmények között tiszteletben tartja. Amennyiben Miskolc Önkormányzata változtat álláspontján, társaságunk kész együttműködni a kedvezőbb árú lakossági távhőszolgáltatás elérése érdekében.
Az ELMIB csoport a múlt év végén tett ajánlatot a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. Miskolci Fűtőerőmű Kft.-ben lévő 99,6 százalékos részesedésének megvásárlására, amelyet az MVM Zrt. közgyűlése elfogadott és jóváhagyott. Az adásvételről szóló szerződést a felek – mint akaratukkal mindenben megegyezőt – aláírták.

Élni kíván

A miskolci önkormányzat közvetett tulajdonában álló Miskolci Hőszolgáltató (MIHŐ) Kft. ezt követően jelezte: élni kíván elővásárlási jogával. Társaságunk mindenben együttműködött annak érdekében, hogy a MIHŐ Kft. a törvény által biztosított jogát gyakorolni tudja. Amikor kérték, hozzájárultunk az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó határidők meghosszabbításához is. Bár a Miskolci Hőszolgáltató Kft. elővásárlási jogának gyakorlása nem volt jogszerű, egyelőre nem kezdeményeztünk bírósági eljárást. Tartózkodtunk attól, hogy sajtókampányt indítsunk, akadályozva ezzel a Miskolci Hőszolgáltató Kft. teljesítését.

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. az MVM Zrt. közlése szerint nem tudta teljesíteni a törvényben előírt, szerződésben vállalt határidőket. Az ELMIB csoport így teljes jogú vevővé vált. Társaságunk hatályos nyilatkozatban közölte az MVM Zrt.-vel, hogy továbbra is képes teljesíteni az adásvételi szerződésben vállalt feltételeket.

Mielőbb jogszerűen

Az ELMIB csoport az ügylet során mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően, az üzleti etika szabályait maradéktalanul betartva járt el. Bízunk abban, hogy a jogszabályok Magyarországon nemcsak ránk, hanem mindenkire kötelező érvényűek.

Úgy látjuk, hogy a miskolci lakosok érdekét is az szolgálná leginkább, ha az adásvétel mielőbb jogszerűen lezárulna, és a fejlesztések kerülnének a figyelem középpontjába.

Meggyőződésünk, hogy társaságunk törvényes tulajdonszerzése nem állítható szembe Miskolc lakosságának érdekeivel. Ma az önkormányzatok többsége még adminisztratív korlátokkal gátolja, hogy a távfűtéses lakások kiváljanak a közös fűtési rendszerből. Az ELMIB csoport ugyanakkor nem a fogyasztói döntések korlátozásában látja a megoldást, hanem a versenyképes távhőszolgáltatás feltételeinek megteremtésében. Alapvető érdekünk tehát, hogy munkánkkal Miskolc polgárai elégedettek legyenek.
Budapest, 2008. április 11.
ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt.”

A kormánynál járt

Mit szól mindehhez dr. Simon Gábor? Akiről tudhatni, hogy egyike volt azon miskolci képviselőknek, akik kezdeményezésére megszületett a kormány – általunk is ismertetett – reakciója, amit most felidézünk: "A kormány felkérte a pénzügyminisztert, közölje a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójával: ha egy befektető érdekei szembekerülnek egy város érdekeivel, akkor elsősorban az utóbbira kell tekintettel lenni – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel hétfőn."

Dr. Simon Gábor mindenekelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy nem az eladó, a miskolci önkormányzat „partenere”, az MVM szólítja meg a miskolciakat, hanem az általa kiszemelt vevőjelölt. Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: eddig is jól látszott, ami most is egyértelműen – feketén-fehéren – kiviláglik: az MVM és az ELMIB összefogott ellenünk.

Ellenünk: Miskolc, a miskolciak ellen. Mert – tette hozzá dr. Simon Gábor – senkinek nem lehetnek kétségei afelől, hogy a vevőként jelentkező nem azért akarja megvásárolni a Fűtőerőművet, hogy azon ne nyerjen. Lehet, hogy kezdetben még akár árat is csökkentene, de ez csak időleges lenne. A profitot elvinné, nem úgy, mint az önkormányzat, amely éppen azért akarja megvásárolni az elsősorban villamosenergiát, "hulladékként" pedig hőt termelő erőművet, hogy egyrészt minél alacsonyabban tartsa az árat, másrészt a keletkező hasznot a miskolciak javára fordítsa.

Hogy miért nem jó az MVM-nek a miskolciak pénze? Miért zárkózik el attól, hogy a város (a Mihő) éljen elővásárlási jogával? Dr. Simon Gábor így fogalmazott: "Jogilag nem megmagyarázható, amit az MVM képvisel."
Dr. Simon Gábor a fentieket azzal egészítette ki: "Az, ahogyan az ELMIB harcol a Fűtőerőműért, mindenki számára világossá teszi: ez egy jó üzlet. Amelyből a miskolciakat ki akarják hagyni, illetve, amit a miskolciak kárára kívánnak megkötni."

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!