Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.09. 16:48

Mexikóvölgy: egykoron fegyvergyár volt

<p>Miskolc - A fiatalabbak talán már nem is tudják, de Miskolcon a szépemlékű DIGÉP-nek volt fegyvergyár részlege is a Mexikóvölgyben.</p>

Az óriási ingatlanba az úgynevezett rendszerváltozás után különböző vállalkozások költöztek, és jelen pillanatban (is) biztonsági őrök vigyázzák a helyet.

"Lámpagyár", vagy H-egység - így hívták, hívják az egykori fegyvergyárat az idősebbek, akik azt is mesélik, hogy az ott készített fegyvereket a Bükkben próbálták ki, ami a városban is jól hallható volt. A betonoszlopos drótkerítést, a szögesdrót "tengerrel" a tetején, és a néhol már bedőlt betonkerítést most is megfigyelhetjük, ha Bükkszentlászló felé (Bükkszentkeresztre) visz utunk.

Kívülről is jól látható, hogy az épületek java része romos, ám a betonbunkereken, azaz egykori lőállásokon nem nagyon fogott az idő. Van, aki néhány éve bejutott az objektumba - meséli - és a egyik irodában dokumentumokat, tervrajzokat és térképeket is talált. Azóta viszont biztonsági őrök ügyelnek rá, hogy illetéktelenek ne ténferegjenek a területen, ahol kamion-, és műanyagpalack feldolgozó üzem is dolgozott (dolgozik?) - mondja forrásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!