Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.08.04. 12:38

Nyári örömök karikatúrákban

Szikszó - Abaújban él és alkot Mező István, aki a honi karikaturista társadalom kiváló alakja.

Szikszó - Abaújban él és alkot Mező István, aki a honi karikaturista társadalom kiváló alakja.

Mező István karikaturista Nyári örömök című kiállítását július 29-én nyitották meg a Szikszó Plázson.

– Nekünk itt, Abaújban óriási szerencsénk van. Köztünk él és alkot egy olyan ember, aki a magyar karikaturista-társadalom kiváló alakja. Annak a műfajnak a szakavatott képviselője, amelyet sajnos egyre kevesebben űznek már napjainkban. Mező István karikaturista a Homrogdi Általános Iskola igazgatója, földrajz- rajz szakos tanár, a polihisztorok egyike. Rajzol, zenél, iskolát igazgat, gyerekeket tanít. Volt országgyűlési és önkormányzati képviselő, nevezték már a parlament Mikszáthjának, hét könyv szerzője, számtalan díj, elismerés tulajdonosa – méltatta az alkotót a polgármester.

„Óriási a szerencsénk”

Saját bevallása szerint – egy újságírónak nyilatkozott nemrégiben erről –, Kaján Tibort tartja példaképének és mesterének. A nyolcvanas években indult egy pályázaton, ahol Kaján Tibortól elismerő oklevelet kapott. Ma is ezt tartja az egyik legjelentősebb elismerésének.

– Nekünk itt, Abaújban óriási szerencsénk van, hogy ismerhetjük a munkásságát, rajzait, és ma is köszönthetjük itt körünkben – fogalmazott Füzesséri József, hozzátéve – és talán azért is óriási a szerencsénk, hogy ez a tehetséges, sikeres ember itt maradt közöttünk, Abaújban. Gyarapítva ennek a térségnek a szellemi és intellektuális kincseit, amit talán, valljuk be őszintén, nem becsülünk meg eléggé.

ÉM-BGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!