Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.27. 15:01

„Biztonságos legyen a kifizetés”

Bodrogköz - A bodrogközi kistérség venné át a karcsai orvosi ügyelet működtetését.

Bodrogköz - A bodrogközi kistérség venné át a karcsai orvosi ügyelet működtetését.

„A Bodrogközi Többcélú Kistérség érintett önkormányzatai a nyár folyamán úgy döntöttek, hogy a Kistérség fogja üzemeltetni mind a cigándi, mind a karcsai ügyeletet. Ennek objektív akadálya a karcsai területen, hogy jogosan nem kívánnak részt venni a hónapok óta ügyeleti díjat nem kapó orvosok, nővérek. Folyamatos egymásra mutogatás folyik, és arra való hivatkozás, hogy az önkormányzatoknak nincs pénzük az ügyeleti hozzájárulásra. A nyár eleji karcsai megbeszélésen, amelyen részt vettek az érintett orvosok, egyezség született arról, hogy ütemezetten megtörténik az elmaradt orvos és nővér bérek kifizetése. Sajnos ez a mai napig sem történt meg, csak részleteiben” – írta az Észak-Magyarország szerkesztőségébe küldött levelében dr. Salamon Sándor dámóci orvos.

A kistérség átvenné

– A nyár elején Karcsán volt egy megbeszélés, amelyen részt vettek az érintett orvosok is – mondja dr. Salamon Sándor. – A megbeszélésen született egy megállapodás, hogy ütemezetten megtörténik az elmaradt bérek kifizetése. Sajnos ez a mai napig sem történt meg, csak részleteiben. A kistérség pedig csak úgy tudja átvenni a karcsai ügyeletet, ha rendezettek a pénzügyi viszonyok. Szeretnénk 2012. január 1-jétől a kistérség égisze alatt működtetni az ügyeletet, hiszen ennek a társulásnak megvannak az eszközei a kintlévőségek kezelésére, míg Karcsa – mint jelenlegi gesztor település – ilyen jogosítványokkal nem rendelkezik. Tudom, hogy sokáig a saját pénzügyi forrásaikból pótolták ki azt, amit más önkormányzatok nem tudtak, vagy nem akartak befizetni. Pedig kötelességük lenne, hiszen a hat település vállalta, hogy az OEP-finanszírozás mellett lakosságarányosan hozzájárulnak az ügyelet fenntartási költségeihez. Néhány orvos már hónapok óta nem vállal ügyeletet, őket külső segítőkkel pótoljuk folyamatosan. A megoldás talán az lehetne, ha az állam magához venné ennek a területnek is az irányítását. Egy esetleges államosítás talán azt eredményezhetné, hogy biztonságos legyen a kifizetés.

Vannak elmaradások

– Született egy megállapodás arról, hogy a bodrogközi kistérség átveszi az ügyelet működtetését egy cigándi és egy karcsai központtal – mondta érdeklődésünkre Dakos János, Karcsa polgármestere. – Ebben mi azt vállaltuk, hogy Karcsa fizeti a gépkocsivezetőt, a másik öt település – Karos, Kisrozvágy, Nagyrozvágy, Pácin, Ricse – vállalja a nővérek fizetését, a kistérség pedig az orvosok bérét. Valóban vannak még elmaradásaink az orvosok és nővérek felé, de mindenkivel személyre szabott megállapodást kötöttünk a kifizetésekről, amelyet lehetőségeinkhez képest teljesíteni is fogunk.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!