Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.14. 19:36

Ismét megjelentek a halak a Szinvában

Miskolc (MTI) - Ismét halak úsznak Miskolc patakjában, a Szinvában, azt követően, hogy szeptember 9-én egy környezeti szennyezés miatt jószerivel valamennyi hal kipusztult.

Miskolc (MTI) - Ismét halak úsznak Miskolc patakjában, a Szinvában, azt követően, hogy szeptember 9-én egy környezeti szennyezés miatt jószerivel valamennyi hal kipusztult.

Horgászok szerint küszök, kárászok, keszegek jelentek meg újfent a Szinvában, a halak a patak Sajó torkolatától úszhattak fel. Szakemberek szerint az élővilág újraéledt a Szinvában.

Az MTI szeptember 9-én számolt be a tömeges halpusztulásról, kedden pedig arról, hogy szerves mérgező anyag kerülhetett a vízfolyásba, ez okozhatta a bajt.

Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: már az első vízmintákból, a helyszínen is megállapítható volt, hogy nem oxigénhiány okozta a halak pusztulását, az oldott oxigén mértéke mindenhol megfelelő volt.

A laborvizsgálatok szerves, toxikus szennyezőanyagra utalnak, ez okozta a gyors lefolyású, tömeges halpusztulást - ismertette a kommunikációs vezető, hozzátéve: a laborvizsgálatok ugyanakkor nem tudták pontosan kimutatni, hogy milyen anyag okozta a halpusztulást.

Miskolcot 15 kilométer hosszan szeli át a Szinva-patak, amelyet ipari szennyeződés már sehol fenyeget.

A miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője, Pásztor Imre az MTI-nek azt mondta: a miskolci Városgazda Kft. munkatársai mintegy 250-300 kilogramm haltetemet szedtek össze. Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pedig azt közölte: a miskolci rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztálya környezetkárosítás bűncselekményének gyanúja miatt indított eljárását ismeretlen tettes ellen.

MTI

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!