Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.18. 12:14

Kutatók Éjszakája: Tudomány emberközelben

Miskolc - Színvonalas egyetemi oktatás kutatás nélkül nem lehetséges – az eredményeket pedig meg kell mutatni.

Miskolc - Színvonalas egyetemi oktatás kutatás nélkül nem lehetséges – az eredményeket pedig meg kell mutatni.Jövő héten, pénteken immár ötödik alkalommal rendezi meg a Miskolci Egyetem a kutatók éjszakáját, melynek programját ez évben is úgy állították össze, hogy gyakorlatilag korosztálytól és érdeklődési kortól függetlenül mindenki megtalálja benne a neki tetsző témakört.

Dr. Patkó Gyula, az egyetem rektora újságírók előtt elmondta: a Miskolci Egyetem kutató egyetem, ami nem csak azt jelenti, hogy az egyetem oktatói kutatnak, hanem hogy főleg kutatnak, és eredményeiket is megosztják hallgatóikkal. A Kutatók Éjszakája már csak azért is fontos az egyetem számára, mert lehetőséget biztosít rá, hogy az egyetem munkatársai szélesebb nyilvánosság előtt is megmutathassák, mit is csinálnak valójában. A rendezvénysorozat ezen kívül igyekszik közel vinni a tudományt, a tudományos gondolkodást az egyetem potenciális hallgatóihoz, akik kíváncsiságát lehet, hogy a Kutatók Éjszakáján sikerül annyira felkelteni, hogy maguk is beiratkozzanak az egyetemre – illetve az idősebbek visszaüljenek az iskolapadba, amire a Szépkorúak Akadémiája – aminek szintén több előadása lesz megtekinthető – nyújt alkalmat.

Minden kar bemutatkozik

Mádai Ferenc, a Műszaki Földtudományi Kar dékán-helyettese, a Kutatók Éjszakájának főszervezője örömét fejezte ki, hogy a Miskolci Egyetem valamennyi kara az idén is részt vesz a programban. Elmondta, nem csak az egyetemen, és Miskolc legszebb közterein – a Szinva-teraszon és a Déryné utcában –, hanem számos „szatelit-helyszínen” is rendezvények lesznek. Az Avasi és a Fényi Gyula gimnáziumok, a Zenepalota és a Bay-Logi Intézet mellett a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban és a Barlangfürdőben is lesznek programok. Az egyetem és e külső helyszínek között különleges buszok – egy amerikai iskolabusz és a miskolci közlekedési vállalat oldtimer autóbusza – szállítja majd ingyenesen az érdeklődőket. Öt vidéki városból pedig buszok viszik majd Miskolcra a középiskolásokat. A Kutatók Éjszakáján nem csak Miskolcon, hanem Sárospatakon, a Comenius Főiskolai Kar szervezésében is találkozhatnak majd érdekességekkel a látogatók.

Krimi és boncolás

Csak címszavakban emeljünk ki néhányat a Kutatók Éjszakájának programjából: lesz robotautó-verseny, virtuális boncolás, orgonakoncert, az érdeklődők pedig az egyetem új, harminc centiméteres átmérőjű parabolatükörrel szerelt, Newton-rendszerű csillagászati távcsövén keresztül számlálhatják meg a Szaturnusz gyűrűit, és a matematikai játszóháznak köszönhetően maguk is ráébredhetnek, hogy a matematika valójában nem egy elviselhetetlenül nehéz tantárgy, hanem az agy tornaórája, amikor érdekes problémákat lehet megoldani. A jogi kar egy igazi, dramatizált krimivel készül. A vércseppek nyomában címet viselő – csak felnőtteknek ajánlott – program folyamatában mutatja be az igazságszolgáltatás működését; lesznek valódi rendőrök, valódi nyomok, valódi rabomobil, majd a kar tárgyalójában a valódi ítéletet is megszületik.

A Kutatók Éjszakája természettudománnyal kapcsolatos programjait „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-projekt támogatja.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!