Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.09. 09:02

Miskolci közgyűlés: Több órán át vitáztak a zárolásról

Miskolc - Zárolás, az Európa Liget és a Miskolci Operafesztivál Kft-ben történő változások voltak a legfontosabb napirendek.

Miskolc - Zárolás, az Európa Liget és a Miskolci Operafesztivál Kft-ben történő változások voltak a legfontosabb napirendek.Várható volt, hogy a legnagyobb vitát a zárolás, a költségvetési korrekció (ez így együtt) váltja ki a testületben a szeptemberi közgyűlési ülésen. Mivel augusztusban, rendkívüli ülésen, döntöttek a képviselők a csaknem 2 milliárd forintos zárolásról, most arról szavaztak, hogyan érinti majd ez az egyes intézményeket. Ennél a napirendnél is szóba került Miskolc oktatási rendszere, nem véletlenül, hiszen a költségvetés csaknem felét teszi ki. Éppen ezért – ezzel érvelt dr. Kriza Ákos polgármester – a zárolás is ezt a területet érinti leginkább.

Farkasné Hadházi Ildikó gazdálkodási főosztály vezetője ismertette a javaslatot. Kiemelte az első félév likviditási problémáit: egyes bevételek, a tervezetthez képest nem úgy alakultak, ahogy számítottak rá. A szállítókkal folyamatos kifizetési átütemezésekben állapodtak meg – hangsúlyozta.

Zárolás: átcsoportosítás

Év végéig csaknem 880 millió forint bevétel elmaradás prognosztizálható Miskolcon – mondta. Azt is elmondta, nem egyedi eset, hogy a város nem tud hitelt felvenni, mert a beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás nem volt sikeres. Ilyen 2010-ben előfordult, de a második fordulóban eredményes volt. Ez most is várható, így év végén juthat a város újra hitelhez – ismertette. A zárolás – hangsúlyozta – a költségvetés összegét nem módosítja, elvonást nem jelent, csak átcsoportosítást – hangsúlyozta. Azt is, hogy az intézmények bevonásával zárolták az összegeket. Ha a hitelhez hozzájut a város, kedvezően alakulnak a pénzügyi folyamatok, akkor dönthet a testület, hogy a zárolás egy részét feloldja, vagy egészen az év végéig elvonja – fogalmazott.

Dr. Kriza Ákos polgármester a zárolás kapcsán elmondta: látni kell, hogy az intézményi működés az elmúlt 20 évben nem volt rendbe téve, bevétel termelési képességük nem volt rendezve. Gyorsan kellett döntenünk minden területen a zárolásról – folytatta. Elvárják az intézményvezetőktől, hogy a zárolt összeget a dologi kiadásokból spórolják meg – tette hozzá. Azt is hangsúlyozta, tudja, milyen nehéz helyzetet teremt a zárolás, de ahogy fogalmazott: „az utat meg kell járni, a harcot meg kell küzdeni, ehhez kérem a támogatást”.

Az előterjesztéshez kapcsolódó vita nagyrészt arról szólt, hogy a városvezetés szerint az ellenzék, az ellenzék szerint viszont a városvezetés hibái vezettek ahhoz, hogy zárolni kényszerült az önkormányzat a költségvetést.

Átdolgozandó döntés

A jövő évi beiskolázási tervet is tárgyalta csütörtökön a miskolci testület. Bár erre a döntésre feltétlenül szükség volt a beiskolázások miatt, elhangzott, az önkormányzati, a közoktatási, a szakképzési törvény alapvető változásokat hoz majd a közoktatásban és a szakképzésben, ezért ha az új jogszabályok megszületnek, úgy a 2012. évi beiskolázási tervet felül kell majd vizsgálni és módosítani szükséges. A tervek szerint öt gimnáziumi, és hat szakközépiskolai osztállyal indul 2012-ben kevesebb Miskolcon, nő viszont a szakiskolákban indítandó osztályok száma. Bár az előterjesztést mind az MSZP, mind a Jobbik bírálta, Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője fontosnak tartotta a döntés meghozatalát a gyerekszám csökkenése miatt. Mint fogalmazott: a miskolci szakképzésben jelenleg számtalan párhuzamosság van, van, ahol fél osztály informatikus tanul, más iskolában egy negyed. Hozzátette: az előterjesztés részben ezekre a párhuzamosságokra ad már választ, de a beiskolázási trendeket is fi gyelembe vette az előterjesztő.

Miskolci közgyűlés - Így döntöttek

A zárolást érintő napirendet megszavazták a képviselők, az Európa Ligetet érintő törzsvagyonból kivonást is, valamint a jövő évi beiskolázási tervet is elfogadták.   

A Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofi t Kft. alapító okiratának módosítására, valamint ügyvezetőjének és felügyelőbizottsági tagjainak megválasztására titkosan szavaztak a képviselők.

A felügyelőbizottsági tagokról is szavaztak: Mócz Ferencet, Pálfalusi Istvánnét, Dr. Strassburger Gyulát választották meg .

 

ÉM-NSZR


Miskolc, Avas - Az avasi Európa Liget eladása is éles vitát váltott ki a miskolci közgyűlés csütörtöki ülésén.


Miskolc - Négy általános iskola élére új igazgatót nevezett ki a miskolci önkormányzat közgyűlése csütörtökön.


Miskolc - Szeptemberi ülését tartotta a miskolci közgyűlés csütörtökön. Helyszíni tudósításunk!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!