Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.28. 16:19

Búcsúzunk a villamospótlóktól

Miskolc - Zöld Nyíl: hamarosan átadják a gimnázium és a diósgyőri volt végállomás közti szakaszt.

Miskolc - Zöld Nyíl: hamarosan átadják a gimnázium és a diósgyőri volt végállomás közti szakaszt.

Búcsút inthetnek a miskolciak a villamospótlóknak november 7-étől, tájékoztatta az Észak-Magyarországot az MVK Zrt. projektigazgatósága. Véget ér ugyanis a sínek rekonstrukciója, ez alkalommal az utolsó szakaszt, a Diósgyőri Gimnázium és a Diósgyőr közöttit adják át a villamosforgalomnak. A villamosok a korábbi végállomásig közlekednek majd.

A villamosforgalom visszaállítását próbaidőszak előzi meg, úgyhogy senki ne lepődjön meg, ha már november 2-ától lát villamosokat a most megépített szakaszon. Jövő szerdától ugyanis próbajáratokat indít az MVK Zrt., ám ezekre nem szállhatnak még fel az utasok.

Tesztutak

– Szerda délelőtt 10 körül indul az első, ezzel teszteljük a jármű futását az új pályán, valamint a kitérőket és a biztonsági berendezéseket, mint például a közúti fedező jelzőket – magyarázta Csontos Ágnes, a projektigazgatóság főmunkatársa. Ellenőrzik többek között a felsővezeték rendszert is, valamint azt, hogy a forgalmi utasításnak megfelelő jelzéseket helyeztek-e ki.

Az első villamos, amin utazhatunk is, november 7-én indul, Csontos Ágnes tájékoztatása szerint az előzetes ütemtervtől eltérően egy héttel korábban sikerült befejezni a munkát a kivitelezőnek. Ekkortól az 1-es villamosok Diósgyőrbe fognak járni, azaz nem csak a Diósgyőri Gimnáziumig. (Két viszonylat közlekedik továbbra is Miskolcon, a másik a 2-es, amely továbbra a Vasgyárig jár.)

Év végéig

Ezzel azonban nem érnek véget a pályaépítési munkák. Tudvalevő, hogy a Zöld Nyíl projekt részeként meg is hosszabbítják a síneket egészen Felső-Majláthig. A munkálatok már egy jó ideje tartanak, kérdeztük, mennyi van még hátra.

– A terv szerint halad a kivitelezés – válaszolta Csontos Ágnes. – A Csóka utcánál befejeződtek a vízkiváltások, jelenleg vágányépítés, útépítés és oszlopállítási munkálatok zajlanak. A leendő végállomás területén folyik a csatornaépítés, itt a vágány immár 70-80 százalékig kész, a jövő hónap elején két kitérőt is beépítenek a munkások.

Csontos Ágnes hangsúlyozta, a pályaépítés határideje Felső-Majláth végállomásig továbbra is ez év vége, de sok függ az időjárástól, ami eddig nem akadályozta a kivitelezést.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!