Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.07. 15:18

Háziorvosok harapófogóban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Az Alapellátó Orvosok Szövetsége szerint sok idős orvos hagyhat fel az orvoslással jövőre.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Az Alapellátó Orvosok Szövetsége szerint sok idős orvos hagyhat fel az orvoslással jövőre.

Akár ezer háziorvos is visszaadhatja a praxisát Magyarországon, mert elfogadhatatlan a jövő évi költségvetés tervezetében lévő finanszírozás. E szerint ugyanis 2012-ben ugyanannyi pénzt kapnának, mint idén, azaz reálértékben csökkenne a számukra juttatott forrás.

Az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke, dr. Selmeczi Kamill az Észak-Magyarországnak elmondta: az ezer körüli számot annak alapján saccolták meg, hogy nagyjából ennyi a praktizáló, nyugdíjas kor fölött is dolgozó háziorvos az országban (megyei adataik nincsenek). Ennek oka kettős: egyrészt a nyugdíjukból nem tudnának megélni, másrészt a praxisok jó része eladhatatlan. Állítása szerint a jelenlegi praxisfinanszírozás mellett a fenntartás költségei, és akárcsak egy szakszemélyzet mellett az orvos nemigen tud kivenni többet fizetésképp magának a vállalkozásából, mint a minimálbér.

A háziorvosok, mint mondta, már évek óta csak úgy tudják fenntartani praxisukat, hogy vagy rendelkeznek valamilyen magántőkével és azt kamatoztatják, vagy a háziorvosi munkán felüli túlmunkával (mint ügyelet, vagy más szakvizsga birtokában egyéb magánorvosi tevékenység) egészítik ki bevételeiket.

Épp meglehet...

Megyénk háziorvos szakfelügyelő főorvosa, dr. Kisfaludy Zsolt azt ugyan nem tudta megmondani, hogy megyénkben hány háziorvos dolgozik nyugdíjkoron túl, vagy nyugdíj mellett (ő maga ez utóbbiak közé tartozik), de azt igen, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben a 482-ből 32 hosszú ideje betöltetlen praxis, s hogy a háziorvosok átlagéletkora 50 év.

– Az idős orvosok jó része maga is beteg, ám mégis dolgozni kényszerülnek, mert a praxisukat nem tudják eladni, mert - egyébként világszerte - kevés fiatal kívánkozik e pályára. Az eladhatóság persze függ attól, hogy hol is van az a praxis - jegyezte meg.

Azt cáfolta a főorvos, hogy a finanszírozásból csak minimálbérnyi jutna magának az orvosnak. Viszont hozzátette: „Megélni épp meglehet belőle, de tartalékot képezni nem.” Több olyan idős orvost is ismer, akinek 40 év praktizálás után alig több a nyugdíja 100 ezer forintnál.

Kis fimomítás

Dr. Kisfaludy Zsolt megerősítette: a jövő évi költségvetésben az alapellátásra beállított 87 milliárd forint azt jelenti, hogy egy fillérrel sem jut több pénz e célra, mint az idén, holott számos költség jelentősen nő. Ugyanakkor kedvezőnek tartja, hogy a finanszírozás rendszerében újabban megjelenik a minőség: aki jobban dolgozik, az több pénzt kap.

ÉM-SzK

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!