Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.18. 13:49

Pénz nélkül terveznek nagyokat

Gönc - A tengernyi baj ellenére Gönc megpróbál talpon maradni, turistákat és beruházókat csalogatni.

Gönc - A tengernyi baj ellenére Gönc megpróbál talpon maradni, turistákat és beruházókat csalogatni.

Hatalmas tartozásokat halmozott fel az elmúlt években Gönc önkormányzata. Áprilistól adósság-rendezési eljárás folyik a településen, de a nyáron megválasztott új polgármester, Sivák János és az új képviselő-testület nem adja fel. A nehézségek ellenére is igyekeznek élhető, szerethető várost varázsolni Göncből. A gondokat vázolva Sivák Jánostól megtudtuk: jelenleg válságköltségvetéssel működik a település, az önkormányzati intézményeknek pedig nullás költségvetést kellett készíteniük, aminek következtében 19 dolgozót kellett elbocsátaniuk. Pályázott ugyan a város az úgynevezett ÖNHIKI-s keretre, de a szükséges 27 millió forint helyett csak 7 milliót nyertek. Ez pedig csupán tűzoltásra volt elég, jegyezte meg a polgármester. Beadták ugyan a második pályázatot is, most 42 millió forintra, de erről döntés csak a hónap végén születik. Közben meg kellene egyezni a hitelezőkkel (többségében szolgáltatókkal, beszállítókkal), nekik ugyanis több mint 300 millió forinttal tartozik az önkormányzat, és a Jó gazda takarékszövetkezet csődje is nehezíti Gönc dolgát, hisz pénzügyeit épp ez a pénzintézet kezelte.

Ötletek sora

Sivák János szerint csak úgy lehet kilábalni a bajból, ha a városvezetés megtalálja a közös hangot a helyiek minden csoportjával, és a nehézségek ellenére együtt próbálnak meg élhető várost teremteni Göncből. Az első eredmények már meg is születtek. A helyi vállalkozók például segítenek újraindítani a város honlapját, hiszen az emberek tájékoztatását nagyon fontosnak tartja a polgármester. A gazdák segítségével sikerült egy jókora önkormányzati földterületet megtisztítani. Tavasztól közmunkások dolgoznak majd itt, hogy zöldségeket, gyümölcsöket termesszenek az iskola konyhájára. A fiatalok sem maradtak ki a városmegmentési akcióból. Önkéntes munkával nemrég megtisztították a méteres gaztól Gönc vasútállomását. Ez ugyan a MÁV feladata lett volna, de Sivák János szerint nem lehet turistákat csalogatni olyan helyre, ahol már az állomáson lehangoló a látvány. Jó ötletnek bizonyult a város uszodájában az éjszakai fürdőzés megszervezése is. Már két ilyen program volt, és a bevételből sikerült a rendőrség épületét felújítani, de tervben van az ebédlő rendbetétele is. A következő éjszakai fürdőzésre vízi vetélkedőt és zenét is terveznek a szervezők. A polgármester mindehhez hozzátette: „most pénz nélkül kell élhetővé tenni a várost.”

Lenne munkahely

Vállalkozásokkal is tárgyalásban van Gönc polgármester. Nagy esélye van egy biogázerőmű létesítésének, a beruházó a szükséges pályázat kiírására vár. Szó van egy öntöde telepítéséről is, mely aknafedőket gyártana Németországba. Kincs rejtőik azonban a föld alatt is, tudtuk meg a Sivák Jánostól. 900 méter mélyen termálvizet találtak, melyre gyógyturizmus épülhetne.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!