Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.28. 13:18

Pénzzel fűthet a győztes

Miskolc - Megérkezett az első bankjegybrikett-szállítmány a Miskolci Autisták Alapítványához.

Miskolc - Megérkezett az első bankjegybrikett-szállítmány a Miskolci Autisták Alapítványához.

A Magyar Nemzeti Bank idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket. Magas fűtőértéküknek köszönhetően a tömörített pénzkötegek egy évig a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek és a Miskolci Autista Alapítványnak jelentenek nagy segítséget.

Egy egész éven át

A jegybank évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítése során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, és a környezetvédelmi, biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a nonprofit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú illetve kiemelkedően közhasznú szervezetek számára az idén is pályázatot írt ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra szeptember 30-ig lehetett jelentkezni.

A pályázatot a tavalyinál is nagyobb érdeklődés kísérte. A 20 pályázó közül az idén két szervezet került ki győztesen. A Miskolci Autista Alapítványhoz pénteken érkezett az első szállítmány.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!