Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.09.26. 15:15

„300 éves Görömböly” és szüreti nap

Miskolc - Az egyházi ünnepek mellett a szőlő- és a borkultúra lesz a hétvégén fókuszban Görömbölyön.

Miskolc - Az egyházi ünnepek mellett a szőlő- és a borkultúra lesz a hétvégén fókuszban Görömbölyön.A három napos rendezvénysorozat apropóját az adja, hogy az 1700-as évek elején pestisjárvány pusztította el a települést, amely akkor kis híján teljesen kihalt és elnéptelenedett. Néhány évvel később (1712) aztán görög katolikus ruszin családokkal népesítették be az 1950 óta közigazgatásilag Miskolchoz tartozó városrészt.

- Ünnep ez, az újkori, immár három évszázados Görömböly újjászervezése. Ebben jelentős szerepet játszottak a görög katolikusok, ezért az október 5-6-7-én jelentős egyházi események is lesznek a városrészben - nyilatkozta lapunknak Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója. - Mivel komoly hagyományai vannak Görömbölyön a szőlő- és a borkultúrának, így a már megkezdődött szüret is szerepet kap a hétvégén.

Az egyházi ünnepekhez kapcsolódó programok, azaz például a búcsú mellett a helyi közösségi házban és udvarán többek között szórakoztató programok, népi bemutatók- és hagyományok felelevenítésére is sor kerül. Pénteken este szüreti batyus bált rendeznek, míg október 6-án, a Nemzeti Gyásznapon az egyházi szertartások után 20.45-kor fáklyás felvonulásra kerül sor.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!