Borsod-Abaúj-Zemplén

2016.12.27. 12:34

Fotogén Rítusok – Szakállas Zsolt kiállítása Miskolcon

Miskolc - Szakállas Zsolt festőművész absztrakt expresszionista képeiből nyílik kiállítás a Miskolci Művészetek Házában 2017. január 5-én, csütörtökön.

Miskolc - Szakállas Zsolt festőművész absztrakt expresszionista képeiből nyílik kiállítás a Miskolci Művészetek Házában 2017. január 5-én, csütörtökön.A művész Álomkontár című munkáját nemrégiben a XXIII. Miskolci Téli Tárlaton mutatták be, korábban pedig több önálló kiállítással jelentkezett a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban. Ezúttal a Miskolci Művészetek Házában rántják le a leplet legfrissebb alkotásairól.

– Lelkem teleszkópján apró rezdüléseket fogok be, s ez alól a traumák töredékei sem kivételek. Időnként tudatalatti áramlatok törnek a felszínre, s én ezek kifejezésére törekszem – nyilatkozta korábban képeivel kapcsolatban a festőművész.

– Szakállas művészként már régóta a valóság feletti világ ideáját hangoztatja, amivel persze arra is utal, hogy az emberi képzelőerőben rejlő energiák vakító pulzálása sokkal ragyogóbb táptalaj a művészet számára, mint a valóság pislákoló villanykörtéi. Ezért is foglalkozik a képzőművészet alighanem egyik legvitatottabb, ugyanakkor talán a legtöbb lehetőséget rejtő ágával, az absztrakt festészettel - hangzott el korábban Ioninvázió című kiállításának megnyitóján Komor Zoltán szájából. - A művészet alkotás, a művész pedig alkotó, és mint ilyen, magának kell a fekete semmiből létrehoznia a valamit: nem véletlen tehát, hogy Szakállas képeiről valóságos ősrobbanások tekintenek vissza a befogadóra, hiszen valami merőben újnak a születését és tobzódását láthatjuk a képeken. Hogy nem hasonlít a mi világunkra? Hadd éljek egy sokat emlegetett Apollinaire idézettel: „Az ember, amikor a járást akarta utánozni, kitalálta a kereket, amely egy cseppet sem hasonlít a lábra.”

Új, Fotogén Rítusok című kiállítását ezúttal Lukács Róbert festőművész nyitja meg és Vihula Mihajlo gitárjátéka kíséri majd.

Időpont: 2017. január 5., csütörtök 17 óra

Helyszín: Miskolci Művészetek Háza, Rákóczi út 5.

A kiállítás megtekinthető: 2017. február 15-ig, minden nap, 14.00-22.00 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!