Derecske hírei

2012.11.28. 18:12

A derecskei volt a legmegnyerőbb

Derecske - A tüzelési időszakot követően ismét sok a kiskutya a menhelyeken.

Derecske - A tüzelési időszakot követően ismét sok a kiskutya a menhelyeken.Hétszázötven kiló kutya- és macskatáppal, gyógyszerekkel, játékokkal lepte meg a derecskei menhely 120-130 lakóját szerdán két német állatbarát, Birgit Wagner és Klaus Bacherle, akik Bajorországból autóztak idáig, s aznap már fordultak is vissza. Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó nő és férfi közül előbbi vérségi szálakon keresztül kötődik Magyarországhoz, az édesapja jelenleg is Hévízen lakik.

– Az adomány a magunk erejéből és a lakhelyünk környékén lévő üzletek segítségével jött össze. Azután szétnéztünk az Interneten, hogy kiválasszuk, melyik magyar menhelyet lepjük meg vele, s a derecskei honlapja volt a legmegnyerőbb. Ezért és Wolfgang Stephanow ajánlására döntöttünk mellette – mondta érdeklődésünkre Birgit Wagner, aki korábban a németországi állatvédelemnek dolgozott (részben innen a hivatástudat).

Praktikus magyar

Az állatvédők berkeiben jól ismert Wolfgang Stephanow – aki két évtizede járja a magyarországi menhelyeket, s ahol tud, segít – szintén Derecskén volt kedden. Mint említette, Németországra egyáltalán nem jellemzőek a kóbor ebek, amit azzal magyaráz, hogy míg nálunk a kutyákat gyakran egy-egy konkrét feladatra, praktikus okokból tartják, addig náluk kifejezetten házi kedvencek, családtagok. Míg hazánkban sokan nem áldoznak kutyájuk, macskájuk ivartalanítására, vagy az egyéb szükségszerű orvosi beavatkozásokra, addig Németországban ez elképzelhetetlen, amit csak részben indokol a jobb anyagi helyzet.

Wolfgang Stephanow másfél éve van kapcsolatban a derecskeiekkel, akiknek kenneleket és kutyaházakat is hozott korábban.

Nagy? Ne legyen!

A menhely, amely 2006. óta átvette a kisváros gyepmesteri feladatait, elsősorban az 1 százalékos adófelajánlásokból működik, hét-nyolc önkéntes munkájával – tudtuk meg Boros Andreától, a telepet működtető Derecskei Állatbarátok Közhasznú Egyesületének vezetőjétől. Területet az önkormányzattól kaptak, s nagy segítség, hogy a helyi menzákon megmaradt étel nem a kukába, hanem a kutyák és a macskák elé kerülhet. Ősszel és tavasszal, a tüzelési időszakot követően rendszeresen több kiskutya kerül hozzájuk, ami persze rossz hír a nagytestű kanoknak, merthogy számukra a legnehezebb gazdát találni. A kutyákat chippel és a szükséges védőoltásokkal látják el, továbbá sok állat ivartalanítását is elvégeztetik. Éppen ezért az állatok örökbefogadása néhány ezer forintos adomány fejében történik, de tegyük hozzá, még mindig kevesebb pénzbe kerül, mintha a leendő gazdának kellene orvoshoz vinnie a kutyát vagy a macskát. HBN-RaL

Infoline

A derecskei menhely munkatársait több telefonszámon is elérhetik (20 4044 890; 20 4045 012; 20 4044 833). Email-címük: [email protected]. Honlapcímük: allatkucko.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!