Kibertámadás érte

2021.05.13. 09:43

Próbálják visszakapcsolni az amerikai üzemanyagvezeték-hálózatot

Megkezdték az Egyesült Államok keleti partvidékének felét üzemanyaggal ellátó Colonial Pipeline üzemanyagvezeték-hálózatának újraindítását.

A rendszert egy zsarolóvírusos kibertámadás miatt hat nappal ezelőtt állították le. A cég

csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít

naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal. Az üzemanyagszállítás az egész hálózaton leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni.

A mostani újraindítás után néhány napig el fog tartani, mire visszaáll a normális működésre az ellátás. Ebben a fázisban még tapasztalhatók lesznek zavarok.

„A Colonial annyi gázolajat, benzint és kerozint fog szállítani, amennyi csak biztonságosan lehetséges” – közölta cég.

A nyomozás egyelőre még korai szakaszában van, de egy kormányzati illetékes szerint profi kiberbűnözői csoport állhat az incidens mögött. Mint mondta: a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy a DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport követte-e el az akciót.

A DarkSide rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait.

Mint ismert, a zsarolóvírusok zárolják és titkosítják a kiszemelt áldozat számítógépes rendszerét, és pénzt követelnek azért, hogy tulajdonosaik visszakaphassák az ellenőrzést informatikai rendszereik, számítógépeik, hálózatuk felett.

Bennfentes források arról számoltak be szerdán, hogy a Colonial Pipeline nem tervez fizetni a hackereknek.

Később bejelentették, hogy

Joe Biden amerikai elnök szerdán rendeletet írt alá a szövetségi kibervédelmi képességek, valamint a magánszféra digitális biztonságának megerősítéséről.

Ennek alapján létrehoznak egy szervezetet, amely kivizsgálja a jelentősebb hackertámadásokat, és új sztenderdeket írnak elő a kormányügynökségek által használt szoftverek számára. Egyebek mellett kötelezővé teszik a kétlépcsős azonosítást is, amely megnehezíti a különböző felhasználói fiókok feltörését.

Kiersten Todt, a Kiberkészültségi Intézet igazgatója szerint az új szabályok, amennyiben megfelelően alkotják meg őket, „gyökeres változást fognak hozni” biztonsági téren.

Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke jó első lépésnek nevezte a rendeletet, azonban kijelentette, hogy

az Egyesült Államok „egyszerűen nincs felkészülve” az államilag támogatott hackerek támadásaira.

„A kongresszusnak cselekednie kell, többet kell tennie sérülékenységünk kezelése érdekében” –mondta.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik