Nyertes az IT

2022.05.26. 15:12

Bölcsésznőkből (is) lesznek az informatikusok

A No Fluff Jobs, az innovatív nemzetközi IT-állásportál legújabb kutatása a nők IT-piaci esélyeit és lehetőségeit vizsgálta. Nem csupán a már a szektorban dolgozó nők, hanem azok között is, akik szakmai karrierjüket ezen a területen képzelik el a jövőben.

A világjárvány drámai mértékben rontotta a nők a munka és a magánélet egyensúlyával való elégedettségét (a Deloitte szerint 70%-ról 32%-ra csökkent!), és elsősorban ők azok, akik olyan iparágakban dolgoztak, amelyek a globális munkaerőpiac nagy vesztesei lettek az elmúlt két évben. Az új helyzet egyik nyertese az IT-szektor; a home office elterjedtsége, a megváltozott vásárlási és szabadidős tevékenységek mind több munkavállalót igényelnek a kiszolgálói részen is.

Az állásportál felmérése eloszlatja azt a tévhitet is, hogy csak műszaki tanulmányokkal lehet belépni az informatika világába.

Az informatikai iparág szívesen „fogadja” a legkülönbözőbb kompetenciákkal és szakmai múlttal rendelkező ‒ nemcsak a tudományhoz kapcsolódó ‒ embereket.

Kiugróan magas az érdeklődés a bölcsészettudományok szakirányon végzettek körében (35,7%), de még az egzakt, illetve természettudományok (16%), valamint a társadalomtudományok (14,3%) szakemberei is megelőzik a műszaki-mérnöki felsőfokú tanulmányokat folytatókat (5,4%). Sokan átképzés útján kerültek a szektorba, de figyelemre méltó az autodidakta módon tanult személyek száma is – mindkét forma lehetőséget ad a nők számára, hogy a munka, a gyermeknevelés és a családi teendők mellett újratervezzék időbeosztásukat, és eséllyel induljanak el az IT-pályán.

Arra a kérdésre, hogy mi ösztönözhet az IT-szektorban való munkavállalásra, a válaszadók egyértelműen a magasabb fizetést jelölték meg (69,7%), de éppilyen fontos szempont a távmunka lehetősége (67,4%), illetve az, hogy az informatikai terület izgalmas lehetőségeket rejt (61,8%).

Érdekes megállapítása a felmérésnek, hogy mely korosztály optimistább a tekintetben, hogy könnyen megtalálja-e első munkahelyét az IT-szektorban. A 18‒24 éveseknél kedvezőbben látják a helyzetet a 25‒34 év közöttiek, míg az idősebbek jóval kedvezőtlenebbül. Ettől a folyamattól azonban nem szabad megijedni, állapítja meg a felmérés, mert az informatikai piac olyan gyorsan fejlődik, hogy mindenki számára elérhető, aki kész tanulni és fejlődni.

Az előrelépési lehetőségeket vizsgálva az derül ki, hogy bár a pálya elején ez nehézségekbe ütközik, ám legtöbb esetben ‒ szenioritástól függetlenül ‒ az IT-ban dolgozó nők akkor is kaptak 2021-ben fizetésemelést, ha az nem járt előléptetéssel, azaz még ha az informatikában időbe is telik az előléptetés, fizetésük évről évre jobb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!