Digitália

2022.12.06. 06:00

Észreveheti, akinek megnéztük a Facebook-profilját?

A LinkedIn-felhasználók tudják, hogy rögtön kiderül, ki nézte meg a profiljukat.

Forrás: Shutterstock

És ugyanez fordítva is igaz: ha megnézzük LinkedInen egy leendő főnök vagy éppen ügyfél adatait, ő valószínűleg tudni fog róla.

De mi a helyzet más közösségi platformokkal, például a Facebookkal? Nem minden platform egyforma, és néha csupán a profilbeállításoktól függ, hogy a számítógép másik oldalán mi tudódik ki a kíváncsiságunkból.

Mi történik, ha a Facebookon kutatunk valaki után?

Némelyik érdeklődés ugyan az ízléstelenség határáig megy, de azért korántsem biztos, hogy mindegyik tolakodó. Akad jócskán olyan magánéleti érdeklődés, amelyik ártatlan: például amikor egy régen elveszett rokon vagy valahai iskolatárs után keresnek.

Jobb számolni vele, hogy a legtöbb munkáltató megnézi a közzétett posztjainkat, ha nem privát a profilunk. És a főnökünk olyasmire is rápillanthat, amit nem szeretnénk megmutatni.

A facebookos profilkeresés titokban marad?

A rövid válasz: igen, de a helyzet azért nem ilyen egyszerű. Maga a keresés titokban marad, ha megnézzük valakinek a profilját, azt senki nem fogja észrevenni.

A Facebook elég világosan fogalmaz:

„A Facebook-felhasználók nem tudják nyomon követni, hogy kik tekintették meg személyes oldalukat. A harmadik féltől származó alkalmazások szintén nem tudják biztosítani ezt a funkciót.”

Ez sajnos nem jelenti azt, hogy a Facebook maga is tiszteletben tartaná az adatainkat: a Google-hoz hasonlóan nyomon követi tevékenységünket és meg is osztja azt harmadik felekkel.

Nem sokat, de javíthatunk a helyzeten az előzmények törlésével.

Ezzel legalább a Facebookon kívüli tevékenységünket kissé rendbe tudjuk szedni: segítségével azon a webhelyek, amelyek Facebook-adatokat használnak hirdetések megjelenítésére és marketingprofilunk létrehozására, leállítják a követésünket. (Sajnos ezzel továbbra sem távolítunk el semmilyen adatot a Facebook szervereiről.)

Kattintsunk a Facebook jobb felső sarkában található, legördülő menüben a Beállítások elemre, majd a Facebook-adataid opcióra, s innen a Facebookon kívüli tevékenységek elemre.

Kissé elrejtették, de ott van

Óvakodjunk a harmadik féltől származó, magánadatokat ígérő alkalmazásoktól

Ezek legfeljebb a biztonsági réseinket kereső hackereknek lehetnek hasznosak. Biztosan láttunk már olyan harmadik féltől származó alkalmazásokat, amelyek azt ígérik, hogy megnézhetjük, kik tekintették meg a profilunkat.

Ne dőljünk be nekik, az ígéretből egy szó sem igaz. Ha ilyennel találkozunk, ide kattintva jelentsük a csalót a Facebooknak.

Korlátozhatjuk, ki láthatja a profilunkat

A legegyszerűbb és leghasznosabb, ha beállítjuk, ki láthatja a posztjainkat.

Ki láthatja?

A Facebook „Mi jár a fejedben?” szakaszába írva először is megjelenik egy kérdés, erre kell meggondoltan kattintani. A bejegyzés lehet

Nyilvános – Ezt a bejegyzést bárki láthatja, a Facebookon kívül is.
Ismerősök – A Facebookon lévő ismerőseink láthatják ezt a bejegyzést.
Ismerősök, kivéve – Ez azt jelenti, hogy egyeseket ki lehet zárni, ők nem látják a posztot.
Konkrét ismerősök – Csak az általunk kiválasztott ismerősöknek jeleníti meg a bejegyzést.
Csak én – Ezzel a beállítással nyilvánvalóan csak mi látjuk.
Egyéni – Macerás, de ez a legbiztonságosabb: csak a megjelölt személyek látják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!