Egyperces

2008.04.17. 13:27

Kihalás szélén álló teknősfaj egy példányát találták Vietnámban

<p>Amerikai kutatók ritka óriásteknőst találtak egy észak-vietnámi tóban. Az édesvízi hüllő után három évig kutattak.</p>

A vietnámiak egyébként mitológiai lénynek tartják az állatot.

A Swinhoe-lágyhéjúteknős annyira ritka, hogy a tudósok azt hitték szabadon már egyáltalán nem él, és fogságban is csak három példányról tudtak. Közülük kettő kínai állatkertekben él, egy pedig Hanoi, a vietnámi főváros egy belvárosi tavában. Most a fővárostól nyugatra, egy tóban találtak egy vadon élő példányt. Állatkerti fogságban egy hím és egy nőstény teknős él, így őket megpróbálják összehozni, hátha lesznek utódaik, és így megmenthetik a fajt a kihalástól.

A vietnámi legenda szerint egy XV. századi földművesből lett lázadóvezér egy varázskarddal űzte el a kínai megszállókat, majd uralkodó dinasztiát alapított. Immár császárként csónakázott a hanoi tavon (ahol most is él egy példány, fogságban), amikor felbukkant egy teknős, elvette a varázskardot, és a tó fenekére rejtette, hogy ott biztonságban őrizze, amíg Vietnámnak újra meg nem kell védenie szabadságát.

A teknősfajta több mint 100 évig is elélhet, és akár 135 kilogrammosra és egy méteresre is megnőhet. Az állatokat a vadászat, a környezetszennyezés és a fészekrakó területek csökkenése irtotta ki majdnem teljesen. A fajt egy XIX. századi angol természettudósról nevezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!