Járvány

2020.04.11. 13:32

Szaglástesztet fejlesztettek ki izraeli kutatók

Az algoritmus képes monitorozni a szagérzékelésben bekövetkező hirtelen változásokat.

Szaglástesztet fejlesztettek ki izraeli kutatók, mely segíthet az új koronavírus korai felismerésében.

Azok, akik attól tartanak, hogy elkaphatták a vírust, otthon is elvégezhetik a tesztet: mogyoróvajat, ecetet, vodkát vagy fokhagymát kell szagolniuk, majd osztályozniuk a szag intenzitását és kellemes voltát a SmellTracker weboldalon.

A tesztet a Tel-Aviv-i Weizmann Tudományos Intézet munkatársa, Noam Sobel neurobiológus fejlesztette.

A honlapra regisztrálók kiválaszthatnak öt, a háztartásban általában megtalálható terméket, amelyet minden nap megszagolnak.

A teszt egy összetett algoritmuson alapszik, képes monitorozni a szagérzékelésben bekövetkező hirtelen változásokat, melyek a koronavírus okozta Covid-19 betegség korai jelei lehetnek – mondta el Sobel.

„Nagyon egyszerű. Első alkalommal nagyjából öt percet, a továbbiakban 2-3 percet vesz igénybe. Olyan modellt próbáltunk kialakítani, mely képes megjósolni a betegség jelentkezését” – tette hozzá.

A szaglásteszt azonban nem ad határozott választ arra, hogy valaki elkapta-e a betegséget, vagy sem. Csak azt állapítja meg, valaki elveszítette-e a szagérzékelését.

Az információ pedig segíthet a pácienseknek abban, hogy leírják a tüneteiket az egészségügyi ellátást végzőknek és segíthet megállapítani, kell-e koronavírustesztet végezni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem ismerte el hivatalosan a szaglás elvesztését a Covid-19 tünetének, de több országban, köztük Izraelben és Iránban végzett felmérések szerint a tünet a páciensek mintegy 60 százalékánál jelentkezik.

Tudósok szerint a vírusnak jelenleg nyolc aktív törzse létezik, Sobel úgy véli, ezektől függően változnak a tünetek is.

Sobel elmondta, eddig ötezren végezték el a szagtesztet, többségük Izraelben és Svédországban, a fejlesztésben a svéd Karolinska Intézet is részt vett.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában