Titok a négyzeten

2022.05.29. 17:50

Rejtélyes sebekkel borított ismeretlen tengeri lényt vetett partra a víz

Hiába vizsgálják a közel 5 méter hosszú tetemet, egyelőre az állat nemét sem sikerül meghatározni.

Egy különös csőröscet-féle tetemét mosta partra a víz Kaliforniában. A testén karmolások nyomait fedezték fel, egyelőre rejtély, mi végezhetett vele – olvasható az Origo cikkében.

A Live Science szerint még nem sikerült az elpusztult állat faját meghatározni. Fején furcsa sebeket, testén karcolásokat figyeltek meg. A szakértők nem tudták megmondani, mi okozta a sérüléseket, és pontosan miben pusztult el a tengeri emlős. A közel 5 méter hosszú testet május 15-én találták meg a Jug Handle Állami Természetvédelmi Rezervátum területén, a maradványokat a Noyo Tengertudományi Központ és a Kaliforniai Tudományos Akadémia vizsgálta. A kutatók mintákat gyűjtöttek a cet bőréből, szerveiből és koponyájából, majd azokat a Nemzeti Tengeri Emlősök Szövetbankjába továbbították alaposabb vizsgálatok céljából.

A csőröscet-félékről viszonylag keveset tud a tudomány. A kutatók szerint 12 fajuk ismert, de közülük mindössze néhányat tanulmányoztak behatóbban a szakemberek. A nehézségeket az okozza, hogy a csőröscet-félék más tengeri emlősöknél mélyebb vizekben érzik otthonosan magukat.

Sascha Hooker tengerbiológus szerint az állat lehet Hubbs-féle csőrös cet (Mesoplodon carlhubbsi), Stejneger-féle csőrös cet (Mesoplodon stejnegeri) vagy ginkgófogú csőrös cet (Mesoplodon ginkgodens), esetleg perui csőrös cet (Mesoplodon peruvianus), a pontos meghatározáshoz viszont DNS-vizsgálatra lenne szükség.

Az állat csőrének környékén csúnya sérüléseket azonosítottak, azonban nem tudni, ezeket mi okozhatta.

Az egyik lehetséges megoldás, hogy hajó ütötte el, a tengeri emlősök ugyanis gyakori áldozatai a megnövekedett hajóforgalomnak. Azt is meg kell majd határozni, hogy a testen talált sérülések a partra vetődés előtt vagy után keletkeztek. Könnyen lehet, hogy több sérülés múltbéli események, például riválisokkal folytatott párbajok során keletkezett. Egyelőre azonban az állat nemét sem sikerült meghatározni. Sascha Hooker szerint az állat halála idején már rossz egészségi állapotban lehetett, valószínűleg éhezett és műanyagot is nyelt, ami tovább rontott esélyein. A tetemen parazitákat is felfedeztek a kutatók, ezek vizsgálata segíthet feltérképezni a csőrös cet vándorlásának útvonalát.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#cet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!