Életstílus

2008.04.10. 10:40

Az 50-es éveikben cukrossá váló férfiak könnyebben kapnak Alzheimer-kórt

<p>Azok a férfiak, akiknél 50-es éveikben cukorbaj alakul ki, lényegesen nagyobb valószínűséggel lesznek öregkorukra Alzheimer-kórosak.</p>

Az orvosok átlagosan 32 éven át követték több mint 2.200 olyan svéd férfi egészségének alakulását, akin 50 éves korában diabétesztesztet végeztek. Megállapították, hogy akinek 50 éves korában alacsony volt az inzulinszintje, annál másfélszer nagyobb volt az Alzheimer öregkori kialakulásának kockázat, mint azoknál, akiknek rendben volt a vércukruk.

Az Alzheimer-kór kialakulása nem függött a vérnyomástól, a testtömegindextől vagy a műveltségi szinttől.

A felfedezésnek nagy közegészségügyi jelentősége van, mivel a fejlett országokban egyre gyakoribb a felnőttkori szerzett cukorbaj.

Az orvosok feltételezik, hogy a cukorbaj kárt okoz az agyi erekben, és ez vezet az emlékezetproblémákhoz, illetve Alzheimer-kórhoz, de az összefüggés kiderítéséhez további kutatásokra van szükség.

A kutatók azt is megállapították, hogy a cukorbetegség és az Alzheimer-kór között még erősebb az összefüggés azoknál, akiknél hiányzik az APOE4 jelű gén. Erről a génről eddig is tudták, hogy hiánya fokozza az Alzheimer kialakulásának kockázatát. De ezek szerint a cukorbajnak döntő szerepe van.

A kutatásról szóló tanulmány a Neurology című orvosi szaklap legújabb számában jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!