Életstílus

2015.02.16. 14:51

Néhány megdöbbentő tény a repülésről

A Yahoo Travel portál összegyűjtött néhány izgalmas háttérinformációt a repülésről. Olyanokat, amiket csak a bennfentesek ismerhetnek. Tudta például, hogy a légiutaskísérők kibeszélik Önt a háta mögött? És azt, hogy simán szétrúgnák a valagát?

A Yahoo Travel portál összegyűjtött néhány izgalmas háttérinformációt a repülésről. Olyanokat, amiket csak a bennfentesek ismerhetnek. Tudta például, hogy a légiutaskísérők kibeszélik Önt a háta mögött? És azt, hogy simán szétrúgnák a valagát?

1. Mi a valódi oka annak, hogy a légiutaskísérők sürgetik a felszállást?

Ha a fedélzetre érünk, akkor olyan érzésünk lehet, hogy a kísérők zizegnek, segítenek, tuszkolják a bőröndöket, csak indulunk már el. Ennek semmi köze ahhoz, hogy a járat időben felszálljon. Shawn Kathleen, aki korábban légiutaskíséőként dolgozott, bevallotta, hogy ők a repült órák után kapnak fizetést, vagyis amíg az álló gépen "tökölnek", addig nem pörög a taxióra. Illetve egészen pontosan akkor kezd ketyegni, amikor az ajtókat bezárják és a gép elindul.

2. A személyzet nem szokott bulizni.

Hála az olyan filmeknek, mint a "Kényszerleszállás" (2012-ben mutatták be Denzel Washington főszereplésével), az utasok joggal hihetik azt, hogy amint leszáll a gép, a személyzet vad italozásba, partizásba kezd, ami olykor orgiába torkollik. Ki kell mindenkit ábrándítanunk, ez is egy olyan munkahely, mint az összes többi. Ön sem megy el inni minden nap a kollégáival, nem? Már csak azért sem lehet a pohár fenekére nézni, mert az a szabály, hogy repülés előtt 8 órával tilos alkoholt fogyasztani, az amerikai belföldi járatokon pedig általában 10 órás a pihenőidő, aztán indulnak vissza. Szóval egy gyors kaja, egy kis TV és irány az ágy. Ennek ellenére bevallották, hogy szoktak bulizni, de nem olyan vadul és nem olyan rendszerességgel, mint azt ahogy mi elképzeljük.

3. Van úgy, hogy üresen száll a gép.

Nemrég egy utas olyan fotót posztolt magáról, hogy mindössze ő és egy másik utas tartózkodott a fedélzeten. A légiutaskísérők szerint ez azonban nem olyan ritka jelenség. Gyakran el kell juttatniuk valahova a repülőgépet és ilyenkor egy darab utas sem tartózkodik rajta, csak a személyzet. Ilyenkor viszont elszabadul a móka, az egyik kedvenc időtöltés a szörfözés. Ezt úgy írták le, hogy veszik a zsúrkocsit, ráállnak, belekapaszkodnak, majd megvárják, míg felszáll a repülő. Emelkedéskor örült sebességgel lódulnak a meg a sorok között, ami koránt sem veszélytelen. De mivel senki sincs a gépen, nem is zavar senkit.

4. Igen, a légiutaskísérők kibeszélik Önt!

Gondoljon csak bele, hogy ha zaklatottan megy be egy ügyfélszolgálatra és üvöltözni kezd, akkor a dolgozók nem beszélik ki egymást között, hogy mekkora bunkó volt? A légiutaskísérők is emberek, ők is ezt teszik. A korábban említett Shawn Kathleen bevallotta, hogy nekik volt egy titkos "forró kávé" kódjuk. Vagyis azt mondták: "van egy forró kávé a 3B-n!". Ez azt jelentette, hogy ül ott egy helyes pasi, akit mindenkinek meg kell néznie.

5. A légiutaskísérő simán szétrúgná azt a puha kis valagát!

Nem csak elsősegély és tűzvédelmi oktatás van, hanem önvédelem is! Ezt olyankor alkalmaznák, ha valaki például a pilótafülke felé venné az irányt. Szóval ne szórakozzon velük, mert kőkemények!

6. Ha paraszt módon viselkedik, inkább ne igyon semmit!

Azért nem kell olyan durva dolgokra gondolni. Shawn Kathleen bevallotta, hogy sosem köpött bele senkinek az italába. De azt is elmesélte, hogy van sok olyan légiutaskísérő, aki igen.

7. Messziről kiszúrják, hogy mire készül a vécében.

Nagyon romantikus dolog lehet egy kis együttlét a repülőgép mosdójában, de a légiutaskísérők már messziről kiszúrják az ilyen szándékkal közelítő embereket és rájuk szólnak. Persze, ha épp nincs nagy sor a mosdó előtt és nincs baleseti kockázat, hajlandóak engedni. Egyébként azt is hozzátették, hogy a repülőgép mosdója nem a legtisztább hely a világon. Sokan rosszul lesznek a repüléstől és hányni mennek oda, de a turbulencia a célzási képességet is rombolja, tehát a padlón a folyadék nem feltétlenül víz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!