Életstílus

2016.07.18. 11:37

Harmadik szemhéj, másik orr - különös szervek, amikről nem is tudtad, hogy vannak neked

Azt hitted, ismered a tested? Nos. Biztos, hogy nem minden részét. Vannak olyan részeid, amikről sose tudtál, de még furcsán is hangzanak.

Azt hitted, ismered a tested? Nos. Biztos, hogy nem minden részét. Vannak olyan részeid, amikről sose tudtál, de még furcsán is hangzanak.

Harmadik szemhéj

Valószínűleg sokat láttad már a tükörben: a szemed sarkában, a könnycsatornádnál lévő apró hártya, nos, az a harmadik szemhéjad. Sok hüllőnél, madárnál és emlősnél ez a szemhéj képes rá, hogy horizontálisan eltakarja a szemgolyót, nálunk csak a könny kiválasztásánál segít.

Darwin dudor

A fül peremén található kis dudort Darwinról nevezték el, mivel a tudós úgy vélte, őseink hegyes, hosszú fülének árulkodó maradványa.

Fülizom

Valószínűleg te is találkoztál már olyan emberrel, aki képes volt mozgatni a fülét. Nagyon sokan nem képesek. A fülizom korábban hangsúlyosabb volt, most már csak egy elcsökevényesedett darabjával rendelkezünk. De csak kevesen képesek használni is.

Egy másik orr

Orr az orrban: az úgynevezett Jacobson-szerv egy sok állatban megtalálható járulékos szaglószerv, ami főként a feromonok felismerésére szolgál. Egyes tanulmányok szerint az ember is rendelkezik egy elcsökevényesedett formájával, de mivel nincs kapcsolatban az aggyal, így vélhetően semmiféle hatással nincs életünkre.

Forrás: mirror.co.uk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!