Életstílus

2017.07.21. 15:34

Paradicsomtermesztés geotermikus energiával

Izland - A „zöld” energiának köszönhetően korábban kerülhet a piacra a burgonya.

Izland - A „zöld” energiának köszönhetően korábban kerülhet a piacra a burgonya.

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia, amelynek számos előnye van: sokkal olcsóbb és „zöldebb” az alternatíváknál, ráadásul gyakorlatilag kiapadhatatlan.

Izland az egyetlen ország, amely száz százalékban megújuló energiaforrásokból állítja elő villamos energiáját, ebből 25 százalék a geotermikus energia aránya. Korábban nagy mennyiségű szenet, majd gázt importáltak a vulkanikus szigetre, ám a magas szén-dioxid-kibocsátás már a múlté.

Fák, virágok, zöldségek

Izland 103 ezer négyzetkilométeres területéből 12 ezer négyzetkilométer gleccser, 4 ezer négyzetkilométer sivár homok, további 52 ezer négyzetkilométer művelésre alkalmatlan föld. A hagyományos mezőgazdaság életképtelen, de ez az ágazat ugyancsak nagy hasznot húz a könnyen hozzáférhető geotermikus energiából.

A ország északi részén 1878-ban kezdtek el kísérletezni azzal, hogy termálvízzel segítsék a talaj felolvasztását, illetve a növények növekedésének felgyorsítását. Manapság 120 ezer négyzetméter területen alkalmazzák a technikát, s bár az ország szinte minden alap- és nyersanyagból behozatalra szorul, burgonyából képes a saját fogyasztásának 80 százalékát megtermelni.

Egyes hőre érzékenyebb növényeket fűtött üvegházakban nevelnek, ugyanis az éghajlat miatt szinte bármiféle növénytermesztés lehetetlen.

Az első, geotermikus energiával melegített üvegházat 1924-ben emelték, ma több mint 200 ezer négyzetméternyi területet hasznosítanak ilyen módon. Ennek a felében zöldségeket – főként uborkát, paradicsomot, paprikát – és földiepret termesztenek, míg a másik felén faiskolák és virágkertészetek osztoznak. A geotermikus üvegházaknak köszönhetően az ország paradicsomszükségletének 70, uborkaszükségletének 90 százalékát elégítik ki az izlandi farmerek.

KM


Pálya- és járdafűtés

Nem csoda, hogy Izland ilyen mértékben támaszkodik a geotermikus energiára. A sziget a földkéreg repedésén fekszik, ahol az Észak-amerikai-lemez és az Eurázsiai-lemez találkozik, s két olyan adottsággal bír, ami geotermikus szempontból aranybányává teszi: nagyon nagy föld alatti vízkészlete van, ezt pedig a földkéregben található magma akár 400 Celsius-fokra is felfűtheti. Az utánpótlás szinte folyamatos, ugyanis a szigetországban akár 450 centiméternyi csapadék is hullhat évente.

A helyiek minden lehetséges módon hasznosítják a termálvizet: futballpályákat, úszómedencéket, sőt – jégmentesítés miatt – járdákat és parkolókat is fűtenek vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!