Életstílus

2018.12.16. 18:01

Ne feledd: öreg ember nem vén ember

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Rajtunk múlik, hogyan éljük meg az öregedést és használjuk ki lehetőségeinket időskorban.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Rajtunk múlik, hogyan éljük meg az öregedést és használjuk ki lehetőségeinket időskorban.

„De az öregember csak tövis az ágon / Látja, hogy ő nem kell ezen a világon / Ide-oda zsémbel, zörög mint a haraszt / Érzi, hogy oly vendég, kit senkise’ maraszt.” Ezzel az Arany János idézettel szerette volna felhívni a figyelmet dr. Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja csütörtöki, a Szépkorúak Akadémiáján megrendezett, Az öregedés művészete III. című előadásán arra, hogy az ageizmus, azaz a korból adódó diszkrimináció nemcsak az időseket érinti, habár ők gyakoribb elszenvedői a megkülönböztetésnek.

Modern kor, hosszú élet?

Szidhatjuk a mai világot, de kétség kívül a fejlődésnek köszönhető, hogy tovább maradunk életben. – Az 1800-as évek Amerikájában az átlag­életkor mindössze 35-40 év volt, míg a mai Magyarországon ez az érték 75 év. Mindössze 200 év alatt duplájára nőtt az átlagéletkor, ami azt jelenti, hogy néhány évtized múlva elérhetjük akár a 100 évet is – mondta el Semsei Imre.

– El kell szomorítanom az urakat, de a gyengébbik nem valójában erősebb, mint mi. Az eltérő immun- és hormonrendszer miatt a hölgyek átlagosan 10 évvel tovább élnek. Nem ez az egyetlen különbség a két nem között: a nők máshogy kezelik a különböző élethelyzeteket, más a gondolkodásmódjuk. A hölgyek szeretik kibeszélni sérelmeiket, ez az evolúciós késztetés pedig azt eredményezte, hogy az ő beszédközpontjuk fejlettebb a férfiakénál. Az urak ellenben képesek a „nem gondolok semmire sem” állapotra.

A kulcs: az életmód

Az életkor kitolódásával az elöregedő társadalom problémája is érinti a nyugati civilizációkat. Míg a múltban fertőző betegségek voltak a halál legfőbb okai, manapság a szív- és érrendszeri betegségek okozzák az elmúlást. Nem szabad ezt elsősorban a genetika számlájára írni, hiszen javarészt az életmódunktól függ egészségi állapotunk; keveset mozgunk és túl sokat eszünk. – Viccesen azt szoktam mondani, hogy életünk első felét arra használjuk, hogy tönkretegyük a másodikat – viccelődött az előadó. – El kell fogadnunk, hogy minden változik körülöttünk; nekünk az a feladatunk, hogy reagáljuk erre, és ha mindezt jól csináljuk, művészi szinten öregedhetünk meg.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!