Az én világbajnokságom

2022.12.04. 12:00

Alberto szerint később villanthat nagyot a spanyol válogatott

A Blue Sharks spanyol edzője, Alberto Ona látja a potenciált hazája nemzeti csapatában.

Spanyolország fiatal csapattal vágott neki a világbajnokságnak

Fotó: NurPhoto via AFP

Az elmúlt 10-15 év világeseményeinek úgy futhattunk neki, hogy a spanyol labdarúgó-válogatottal számolni kellett. Az együttes a 2008-as és a 2012-es Európa-bajnokságot meg is nyerte, 2020-ban bronzérmes lett, világbajnokságon viszont a 2010-es siker óta gyengébben szerepelt. Luis Enrique csapata a katari tornának – az előzőekkel ellentétben – úgy vágott neki, hogy nem nagyon van befutott világsztárja, emiatt kevesen említették a végső esélyesek között.

A Hübner Nyíregyháza BS kosárlabdacsapat másodedzőjét, a spanyol Alberto Onát kérdeztük arról, hogy hazája válogatottját milyen légkör veszi körül.

Alberto Ona

– A világbajnokság előtt a média és a szurkolók is sokat kritizálták a szövetségi kapitányt, amiért fiatal játékosokkal töltötte meg a keretet, valamint sokakat behívott az FC Barcelonából, ráadásul a La Liga legjobb spanyol góllövői, Iago Aspast és Borja Iglesias kimaradtak – árulta el a spanyol kosáredző. – Luis Enrique nem kifejezetten népszerű a Real Madrid-szurkolók és az újságírók körében. Azt hozzá kell tenni, ahogy elkezdődött a vb, már mindenki támogatta a csapatot és hisznek a sikerekben.

A spanyol válogatott remekül indított, hiszen 7–0-ra kiütötte Costa Ricát, a németekkel 1–1-et játszott, hogy aztán majdnem megégesse magát: európai riválisának köszönhette csak, hogy nem ért kiesést a Japánoktól elszenvedett 2–1-gyes vereség. Mindezek után is jó eséllyel várhatja a Marokkó elleni nyolcaddöntőt.

– A világbajnokság előtt nem voltak különösebb elvárások a csapat felé, de a csoportkör végéhez közeledve már a legtöbb spanyol úgy gondolta, hogy mi játsszuk a legjobb futballt a tornán és favoritok vagyunk a végső győzelemre. Én is úgy vélem, hogy nagyon jó focit játszunk, tetszik, hogy fiatal összetételű a társaság, támadó szellemű játékosokkal teli a csapat, amelynek szép jövője lehet. A torna legfiatalabb keretének hátulütője viszont, hogy rutintalan, fontos meccsen egy tapasztaltabb csapat képes lehet megállítani minket. Szerintem inkább a következő Európa-bajnokságon és világbajnokságon leszünk nagy favoritok – zárta szavait Alberto Ona.

Nyolcaddöntő
December 6. (kedd), 16.00: Marokkó–Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott kerete
Kapusok: Robert Sánchez (Brighton & Hove), David Raya (Brentford), Unai Simón (Athletic Bilbao).
Védők: César Azpilicueta (Chelsea), Eric García (FC Barcelona), Pau Torres (Villarreal), Alejandro Balde (FC Barcelona), Hugo Guillamón (Valencia), Jordi Alba (FC Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid), Aymeric Laporte (Manchester City).
Középpályások: Sergio Busquets (FC Barcelona), Marcos Llorrente (Atlético Madrid), Koke (Atlético Madrid), Gavi (FC Barcelona), Rodri (Manchester City), Carlos Soler (Paris Saint-Germain), Pedri (FC Barcelona).
Támadók: Álvaro Morata (Atlético Madrid), Marco Asensio (Real Madrid), Ferran Torres (FC Barcelona), Nico Williams (Athletic Bilbao), Yeremy Pino (Villarreal), Dani Olmo (RB Leipzig), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain), Ansu Fati (FC Barcelona).
Szövetségi kapitány: Luis Enrique.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!