Hajdú-Bihar

2012.11.01. 16:58

A gyerekeknél minden más

Hajdú-Bihar - Míg a felnőtt csak önmagáról dönt az altatás, érzéstelenítés megválasztásakor, addig a gyermek esetében a szülőnek, a gyámnak nagyobb a felelőssége, hiszen egy másik ember életéről hoz döntést.

Hajdú-Bihar - Míg a felnőtt csak önmagáról dönt az altatás, érzéstelenítés megválasztásakor, addig a gyermek esetében a szülőnek, a gyámnak nagyobb a felelőssége, hiszen egy másik ember életéről hoz döntést.Különösen fontos, hogy e választás előtt megbeszélje a részleteket az aneszteziológus szakorvossal, hiszen egy gyermek altatása, érzéstelenítése sokban különbözik a felnőttekétől, hiszen ők más élettani tulajdonságokkal, sőt más anatómiai szerkezettel rendelkeznek. – Eltérő a fejük szerkezete, az alkatuk, de más a keringésük is, mint egy felnőttnek. A gyermekek pulzusszáma például alapvetően magasabb, s még egy felnőtt esetében ha szívnek teljesítmény fokozásra van szüksége, akkor azt erősebb szívösszehúzódással „oldja meg”.

A kicsik viszont csak a szívverések számát tudják fokozni – tért ki a részletekre prof. dr. Fülesdi Béla, a DEOEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője. A különbségekre említett még egy példát: a gyerekek légútja is érzékenyebb, ödémára hajlamosabb, emiatt egészen más az a lélegeztető cső, amit náluk használunk. Míg a felnőtteknél használt műszeren van egy ballon, ami a légcsőben felfúvódva „elzárja” azt, hogy ne „szeleljen”, addig a gyerekeknél ilyet nem lehet alkalmazni, mert ödémát okozhat.

A farokcsont felől

A helyi érzéstelenítésnél is más a módszer. A spinális helyett gyakran kaudális érzéstelenítést alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy a fenéknél, a farok csont felől szúrunk a gerincbe, így juttatva az érzéstelenítőt a gerincfolyadékba. Ez hatását tekintve ugyanolyan, mintha a hát felől szúrnánk, de ahhoz ülnie kellene a kis páciensnek.

Ezt sokszor nehéz kivitelezni, megtartani a gyermeket, a kaudális érzéstelenítésnél ezzel szemben oldalt fekvő helyzetben végezzük a beavatkozást - magyarázta a szakember. Prof. dr. Fülesdi Béla kitért az altatószerek dózisainak specialitására is. Mint mondta, mivel a fiatalok szervezete másképp bontja le például az izomlazítókat, így erre különösen oda kell figyelni. – 8-10 év fölött azonban általában már ugyanolyan technikával lehet a beavatkozásokat végzeni, mint a felnőtteknél – tette hozzá. ?

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!