Hajdú-Bihar

2012.12.16. 18:14

Hiánnyal nem tervezhetnek az önkormányzatok

Hajdú-Bihar - Megváltozott a költségvetés tervezése - mondták el érdeklődésünkre a megye polgármesterei, akik a közelmúltban fogadták el a költségvetés koncepcióját.

Hajdú-Bihar - Megváltozott a költségvetés tervezése - mondták el érdeklődésünkre a megye polgármesterei, akik a közelmúltban fogadták el a költségvetés koncepcióját. Hiánnyal ugyanis nem lehet már tervezni, el kell fogadni, hogy a jelenlegi költségvetés-tervezet jobban közelít a realitáshoz: a bevételeket kell a kiadásokhoz igazítani. – Minden évben komoly feladat elé állít bennünket a koncepció összeállítása, így volt ez most is - fogalmazott Téglás első embere, Czibere Béla. A 2013. évi központi költségvetéséről szóló, valamint az azt megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot 2012. június 15-én nyújtották be az Országgyűlés elé, de a helyi tervezetek kialakításának időszakában még egyik törvénytervezetet sem fogadták el. A koncepció kialakítását tovább nehezíti, hogy a költségvetési törvény tervezetéhez 323 módosító és 77 kapcsolódó módosító javaslat érkezett. Az önkormányzati költségvetést érintően 2013-tól új finanszírozási struktúra alakul ki, amely elszakad a normatív támogatási rendszertől és helyette a feladat-finanszírozási rendszer bevezetésére kerül sor - vélekedik a városvezető.

Feszesebb költségvetés

Még hatályba nem lépett törvényjavaslatokra alapozva tervezték a költségvetésüket.

A munkahelyteremtés, az adósságállomány további csökkentése és infrastrukturális beruházások megvalósítása – ezek Egyek nagyközség fő céljai a jövőre nézve, s mert a normatív finanszírozás még nem teljesen körvonalazódott a koncepció készítésekor, ezért nem a számok vezéreltek – így mondta dr. Miluczky Attila polgármester. „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart” - idézte Senecát a vezető, ugyanakkor e gondolat szellemében arra törekedtek, hogy az összes kívánságuk kerüljön bele a koncepcióba. – Fontos, hogy legyen egy egészséges jövőképünk, ezért majd a konkrét számok ismeretében 2013 februárjában felállítunk egy fontossági sorrendet, vélhetően sok célunk megvalósítását el fogjuk halasztani - tette hozzá.

Fordított logika

A költségvetési logika változását emelte ki Berettyóújfalu polgármestere is. – Eddig az igényekről alkudoztunk, mára azonban ez megváltozott; el kell fogadni, hogy feszesebb lett a költségvetés, a bevételekhez és a személyi feltételekhez kell igazodni a kiadásoknak – emelte ki Muraközi István.

Nyíradony csak a fenntartható szolgáltatásokat finanszírozzza, és jelentős vállalkozási bevételt várnak vagyonkezelő cégüktől, amely a közfoglalkoztatást is szervezi - osztotta meg velünk Tasó László polgármester. Országgyűlési képviselőtársa, Kiss Attila elmondta, hogy mit sikerült biztonsággal tervezni. Hivatali szinten például azt a feladatkört, ami áthelyeződik a járási hivatalhoz. – Ez már biztonságosan tervezető volt, mivel az erre a feladatra vonatkozó megállapodásokat megkötöttük októberben. Elég pontosan tervezhető az a feladat, ami a Klebesberg Intézményfenntartó Központhoz kerül, mivel az önkormányzat döntött az oktatási intézmények működtetési feladatainak felvállalásáról. A hitelkonszolidációra vonatkozóan is voltak iránymutatások, amelyeket figyelembe vettünk - mondta Hajdúböszörmény első embere. A polgármesterek szerint bevételi oldalon némi nehézséget a szociális és oktatási területen a feladatfinanszírozásra történő áttérés jelentett, de erre vonatkozón is voltak bizonyos minisztériumi iránymutatások. A koncepció szintjén még nem sikerült teljesíteni a forrásokhoz való hozzárendelést, hiszen egyes bevételi források jelenleg még bizonytalanok és nem ismert még pontosan az sem, hogy az adósságkonszolidáció hogyan érinti az egyes településeket - összegeztek a városvezetők.

Elfogadták, módosulhat

Az önkormányzati költségvetést érintően 2013-tól új finanszírozási struktúra alakul ki, amely elszakad a normatív támogatási rendszertől és helyette a feladat-finanszírozási rendszer bevezetésére kerül sor. Elfogadta az Országgyűlés a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot kedden: a már júniusban benyújtott tervezet szinte minden lényegi eleme megváltozott az Országgyűlés őszi ülésszaka során. Pénteken viszont újabb módosító indítvány érkezett.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!