Hajdú-Bihar

2013.01.18. 11:56

Most már lendületet vehet a 2-es villamos-beruházás

Az új szervezeti felállást a finanszírozó és az állami szervezetek is elfogadták.

Az új szervezeti felállást a finanszírozó és az állami szervezetek is elfogadták. Eredményre vezettek az elmúlt hetek tárgyalásai: a város a 2-es villamos építésének irányításával egy új szervezetet bízott meg, amely megfelelő garanciákkal lát neki a munkáknak – jelentette be pénteken Varga László, városfejlesztési főosztályvezető, aki végig kísérte az utóbbi hetek tárgyalássorozatát. A városházáról kapott közlemény tovább részében a már ismert tényeket is megerősítik.

A Keviép Kft. irányít

A kivitelező konzorcium tagjai, az Arcadom Zrt., a Keviép Kft. és a Tóth T.D. Kft. is elfogadták azt a megoldást, amelynek lényege: az eddig irányító Arcadom Zrt. helyébe az ATK Konzorcium Kft. nevű projektcég lép, amelyben a debreceni Keviép Kft-nek van többségi részesedése és irányítási jogosultsága. Az ATK Konzorcium Kft. megteremtette a munkálatok folytatásának pénzügyi és szervezeti feltételeit.

Kulcsfontosságú tényező, hogy az uniós pénzügyi támogatással finanszírozott villamos-projektben meghatározó szerepet játszó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a közbeszerzéseket felügyelő állami szervezet számára is megnyugtató megoldást jelent az önkormányzat által kialakított új feltételrendszer. Szterman Péter, az ATK Konzorcium Kft. ügyvezető igazgatója közölte: az első munkafázis az új járművek átvételéhez szükséges telephely rendbe tétele, ami nyomban megkezdődik. A szakmai munka új irányítója megerősítette: 2013 folyamán a debreceniek meggyőződhetnek arról, hogy jó kezekbe került a hányatott sorsú villamos-projekt, és szép eredménnyel zárul.

Az Arcadom vitatja az elszámolást

Az Arcadom Zrt. a nol.hu-hoz csütörtökön juttatott el egy közleményt, melynek tartalma igencsak eltér az önkormányzattól ma kapottétól, amiben arról már nincs szó, hogy: „A cég által vezetett konzorcium továbbra is kész és képes a 2-es villamosvonal kiépítésének befejezésére. Ehhez a társaság azt várja, hogy a cívisváros, valamint a konzorciumi tagok által közösen átdolgozott vállalkozási szerződést az illetékes hatóságok mielőbb jóváhagyják, lehetővé téve a kapott előlegek tételes elszámolását. Ugyanakkor a cég elengedhetetlennek tartja azt is, hogy a debreceni önkormányzat – mint fogalmaznak – haladéktalanul igazolja le és fizesse ki azoknak az egymilliárd forintot meghaladó értékű munkáknak az ellenértékét, amelyeket a társaság az első két részszámlában részletezett – 2,1 milliárdos összegű – tevékenységeken felül teljesített. Ha ez a pénz beérkezik, akkor az Arcadom teljes egészében ki tudja egyenlíteni az alvállalkozói jogos és leigazolt követelését.”

Nincs számlázási feltétel

Erre reagált tegnapi közleményében az önkormányzat:

„Megtévesztő információkat közölt ma a debreceni 2-es villamosvonalat építő konzorcium egyik tagja, az Arcadom Zrt. Debrecen önkormányzata rámutat: épp az Arcadom támaszt nehézségeket. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint megrendelő, megerősíti a korábban már közölt tényt: a városban épülő 2-es villamosvonal beruházása során minden eddig elvégzett és leigazolt munka ellenértékét annak rendje és módja szerint kifizette a vállalkozói konzorciumot vezető Arcadom Zrt. számára. Az önkormányzat nevében nyilatkozó Varga László városfejlesztési főosztályvezető hangsúlyozta: csak elvégzett, mérnök által leigazolt munkát lehet számlázni. Sajnálatos tény, hogy az eddig a város által már kifizetett díjakból az alvállalkozók jelentős köre még mindig nem kapta meg az őt megillető részt. A debreceniek kiemelik: már csak azért is érthetetlen az Arcadom Zrt. mai nyilatkozata, mert nincs is benyújtott számla, hisz nem is állnak fenn a számla benyújtásának feltételei. Az Arcadom Zrt. által vezetett kivitelező konzorcium az utóbbi időben nem végzett el olyan értékű munkát, amely alapján a szerződésnek megfelelő számlát nyújthatna be, továbbá egyéb jogi feltételek sem teszik még lehetővé számla benyújtását.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!