Hajdú-Bihar

2013.02.20. 16:57

A hétezrediket köszöntötték

Debrecen - A 7000. új állampolgári eskütételre került sor szerdán a debreceni Belvárosi Közösségi Házban.

Debrecen - A 7000. új állampolgári eskütételre került sor szerdán a debreceni Belvárosi Közösségi Házban.Somogyi Béla kulturális alpolgármester adta át a honosítási okiratot a Szatmárnémetiből érkezett házaspárnak, Varga Rékának és Varga Szilárd Csabának. Az eseménnyel összekötött sajtótájékoztatón elmondta: a hétezres szám országos viszonylatban is magas, ami mutatja, Debrecennek a határon túl is presztízse van. (Elárulta: Vargáék Nyíregyházán adták be kérelmüket, de a cívisvárost választották eskütételük színhelyéül.)

Az alpolgármester egy új hagyomány bevezetéséről is beszélt: a jövőben szerdánként, az állampolgári eskük napján székely zászló leng majd a városháza épületén, a lobogó egy Székelyföldről szintén eskütételre érkezett személy ajándéka.

– Ma a jelképek körül háború van, hogy ki a magyarabb, és ebbe nem akart Debrecen azonnal bekapcsolódni; ugyanakkor nincs szégyellnivalója az általa közvetített értékek miatt – jelentette ki Somogyi Béla. Újságírói kérdésre válaszolva Varga Réka és Varga Szilárd Csaba elmondták: úgy vélik, a székelyzászló körüli problémákkal a román kormány csak a figyelmet akarja elterelni arról, hogy nem tudja az ország anyagi gondjait megoldani. Sok helyen régóta kint van a zászló, eddig nem zavart senkit.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!