Hajdú-Bihar

2013.02.04. 11:01

Elment a szivárvány után - Életének 75. évében elhunyt Emődy Dániel

Debrecen - Teljes nevén Báró Felsővásárdi Vitéz Emődy Dániel Istvánt, a Pro Patria Alapítvány kuratóriumának elnökét, a Debreceni és a Regionális Simonyi Napok rendezvénysorozatának megálmodóját, szervezőjét távoli rokoni kapcsolat fűzte az Óbesterhez, ezért is volt számára fontos emlékének ápolása ugyanúgy, ahogy közvetlen őseinek kutatása.

Debrecen - Teljes nevén Báró Felsővásárdi Vitéz Emődy Dániel Istvánt, a Pro Patria Alapítvány kuratóriumának elnökét, a Debreceni és a Regionális Simonyi Napok rendezvénysorozatának megálmodóját, szervezőjét távoli rokoni kapcsolat fűzte az Óbesterhez, ezért is volt számára fontos emlékének ápolása ugyanúgy, ahogy közvetlen őseinek kutatása.Családfáját az 1200-as évekig vezette vissza. Az évszázadok során a dinasztia minden férfi tagja a haladás és a szabadság mellett harcolt. Dédapja 1848-ban a márciusi ifjakhoz tartozott, Jókai és Petőfi barátja volt.

Emődy Dániel a tanítóképző elvégzése után több mint negyven esztendeig Ebesen tanított. Itt találkozott először határon túli magyarokkal, itt érezte meg a segítségnyújtás szükségességét és gondolta ki gyakorlati megvalósítását. 1972-ben hozta létre a Pro Patria Alapítványt, amelyet azonban csak húsz évvel később jegyeztethetett be hivatalosan is. Kulturális, sport- és művészeti rendezvények sorát szervezte, könyvtárat alapított nem egy erdélyi városban, hogy a gyerekek magyarságtudatát ébren tartsa, történelmi ismereteiket gyarapítsa. Az elmúlt évtizedekben az alapítvány munkatársainak segítségével adományt gyűjtött és juttatott el a rászorulókhoz. Létre hozta a „Szivárvány Kupát”, amelynek elnevezése szimbolikus: a szeretet, akárcsak a színpompás égi tünemény, országhatárokon is átível.

Simonyit példaképének tekintette, aki bebizonyította, hogy egy katona békében is sokat tehet a hazájáért. Éppen ezért, amerre csak megfordult, vagy csatát vívott a „Legvitézebb huszár”, munkásságát emléktáblák őrzik, amelyeket, összesen 38-at Emődy Dániel állíttatott. Az utolsó pillanatig dolgozott, tervezett és szervezett. Álmában érte a halál.

Búcsúztatása 2013. február 8-án 11 óra 30 perckor lesz a Debreceni Köztemető I-es számú ravatalozójában. Hamvait 2013. február 9-én helyezik örök nyugalomba, kívánsága szerint Gégényben, a szülőfalujában.

R. Simor Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!