Hajdú-Bihar

2013.04.23. 14:25

Traktorszlalom a vízfoltok között

Hajdú-Bihar - "Két hete csak a vizet szívatjuk le a földjeinkről, hogy egyáltalán a táblákra rá lehessen menni. Sajnos, áldatlan állapotok alakultak ki a környező csatornák mentén, a saját kotrógépünk például már egy hete vesztegel a sárba ragadva" - dohogott Polgár József komádi gazdálkodó, amikor arról kérdeztük, hogy a tavasz beköszöntével sikerült-e felpörgetni a munkálatokat a földeken.

Hajdú-Bihar - "Két hete csak a vizet szívatjuk le a földjeinkről, hogy egyáltalán a táblákra rá lehessen menni. Sajnos, áldatlan állapotok alakultak ki a környező csatornák mentén, a saját kotrógépünk például már egy hete vesztegel a sárba ragadva" - dohogott Polgár József komádi gazdálkodó, amikor arról kérdeztük, hogy a tavasz beköszöntével sikerült-e felpörgetni a munkálatokat a földeken.Komádiban a mezőgazdaságból élők abban bíznak, hogy egy-két napon belül sikerül megszabadítani a területeiket a belvízfoltoktól, de még így is legalább egy hetet kell várniuk arra, hogy szikkadjon a talaj és a gépekkel rá lehessen menni. - A jövő hét elején talán nekifoghatunk a kukorica, majd pedig a napraforgó vetésének. Éppen ideje lenne, hiszen tavaly már április 14-én a földben volt az összes vetőmag - fogalmazott.

Márföldi Mihály és kollégái ebben a tekintetben szerencsésebbnek mondhatják magukat, hiszen, mint kiderült, náluk rendben mennek a tavaszi munkálatok, behozhatatlan késedelemmel nem kell számolniuk. - Nyolcszáz hektáron gazdálkodunk, és mivel jellemzően homokosabb területeken, nálunk a belvíz nem okozott akkora gondot, mint a kötöttebb talajokon. A kora tavasziaknál persze jelentős a csúszás, de mi ilyeneket nem termesztünk. Kukoricánk, napraforgónk, kalászosaink és gyümölcsöseink vannak, ezeknél pedig a kisebb késedelmek még kezelhető mértékűek - jelentette ki megkeresésünkre a Hajdúhadházi Bocskai Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója.

Csak óvatosan!

A kabai határban egyelőre csak nagyon óvatosan lehet a földekre menni, hiszen a csatornák nyakig vannak vízzel, ezért a talajokból sem tud lemenni a víz - magyarázta mindennapi bosszúságaik egyik fő okát Riskó Mihály, a Kabai Burgonya Szövetkezet elnöke. Szavai szerint bármennyire igyekeznek, zöldborsóból legfeljebb a tervezett 150 hektár felét, kétharmadát tudják elvetni, ugyanis kifutnak az időből. - Júniusig be kell takarítani a borsót a területről ahhoz, hogy a helyére csemegekukorica másodvetés kerülhessen.

Csemegekukoricából egyébként a fővetés egy része (mintegy 25 hektáron) már megtörtént, és a többi is követi szakaszosan - mondta el a szakember. A kukorica vetésének az elmúlt hét végén láttak neki, és szerinte ha így marad az időjárás, akkor május 5-10-e környékére a földbe kerülhet a kukorica, sőt a napraforgó vetőmagja is. A burgonyánál is megpróbálkoztak már a vetéssel, de a vizes földbe egyelőre beleragad a gép, ezért kicsit várnak, és a hét végén új lendülettel nekilátnak - tudtuk meg Riskó Mihálytól.

 

Mit kell vetni?

borsó

burgonya

csemegekukorica

cukorrépa

kukorica

napraforgó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!