Hajdú-Bihar

2014.09.20. 11:02

Jegyzet: Földön túli az élmény

<em>Süt belőle a jó szándék, de annyira morbid, hogy képtelenség síri csendben hallgatásba burkolózni</em>. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Süt belőle a jó szándék, de annyira morbid, hogy képtelenség síri csendben hallgatásba burkolózni. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Íme, az e világi hír a túlvilág perzselő határmezsgyéjéről: „A Budapesti Temetkezési Intézet ismét megnyitja kapuit a lakosság előtt. A szeptember 20-i nyílt nap keretében kilenc órától kora délutánig a krematórium vezetője mutatja meg a csömöri hamvasztóüzem működését. Most betekintést nyerhet a kulisszák mögé, szabadon besétálhat a hamvasztóba, mely egyébként nem látogatható. Megnézheti a szolgáltatás mögött rejlő igen bonyolult és biztonságos infrastruktúrát. Az ingyenes program keretében szakemberektől kaphat választ kérdéseire”.

Hogy az ötlet nem hamvában holt, jelzi: korábban már élhettek a földiek a lehetőséggel. Az intézet a gesztussal szeretné elporlasztani a lakosság körében a hamvasztást illető félelmeket, egyúttal bemutatni a modern, európai színvonalú üzemet. Bár előbb-utóbb mindenkit utol ér a végzet, sajátságos lelkület kell ahhoz, hogy méltóságteljesen lépdeljen a nyílt nap apropóján a zárt környezetben. Hamuban sült pogácsa nem jár, ellenben morzsát kapnak abból a látványból, hogy miként azonosítják összetéveszthetetlenül a hamvakat, milyen körülmények között vehetnek végső búcsút a hozzátartozók, vagy milyen körülmények között várakozhatnak az urna lezárásáig.

A szociális temetés intézményének bevezetésével a parcellák miliője még közelebb kerül a halandókhoz. Becslések szerint országosan évente mintegy 14 ezer efféle szertartással számolnak. A gyászos hangulatból ízelítőt kaphatnak Csömörön, s tán egy életerős visszacsatolást is: az egészség a lényeg és a mosoly, ami átlendít a mindennapok holtpontjain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!