Hajdú-Bihar

2014.10.29. 09:20

Nézőpont: Tüntető gondolat

<em>A szereplők helyet cserélve várják a választ arra, miért nem lépett közbe időben a rendőrség, kinek az érdeke a demonstráció eldurvulása, esetleg provokátorok tudatos bevetése</em> – <strong>Nyéki Zsolt jegyzete.</strong>

A szereplők helyet cserélve várják a választ arra, miért nem lépett közbe időben a rendőrség, kinek az érdeke a demonstráció eldurvulása, esetleg provokátorok tudatos bevetéseNyéki Zsolt jegyzete.

Nem tudom, szerencsés alkat vagy csak egyszerű önmérséklet, belső fegyelem kérdése az, hogy valaki civilizált módon adjon hangot véleményének. Minden körülmény között. Gerjedjen bár benne indulat, fűtse harag érdekei vélt vagy valós sérelme miatt, sodorja magával lázas tömeg, embernek maradni megsüvegelendő erény – és sajnos folyamatosan apadó is.

A tüntetés, mint a vélemény kinyilvánításának eszköze komoly tekintélynek örvend: alkotmányos jog, melyet csak más alapjogok korlátozhatnak. Nem veszélyeztethet például életet, nem torkollhat garázdaságba, nem csorbíthatja mások jogait, legyen az arra járó polgár vagy munkáját végző újságíró. Ezért néztem döbbenten vasárnap késő este a rendkívüli híradásokat, és 2006 szeptemberének képei ötlöttek fel. Az kicsit durvább volt az MTV-székház ostromával, égő rendőrautóval; most „csak” egy épületet rongáltak meg, mintegy jelképezve a két helyzet közötti különbséget. Nem tetszett, amit láttam, sem akkor, sem most, a fékevesztett eseményeket körítő kommentek, politikai rárepülések pedig végképp elszomorítottak. A kérdések, vádak és feltételezések ugyanúgy röpködnek, csak épp a szereplők helyet cserélve várják a választ arra, miért nem lépett közbe időben a rendőrség, kinek az érdeke a demonstráció eldurvulása, esetleg provokátorok tudatos bevetése. Nyolc éve egy (titokban) bevallott kormányzási kudarc, súlyos euro-hitelmilliárdok árán megúszott államcsőd robbantotta fel a puskaporos hordót, most „csak” egy adótervezet. Esetleg más is, de az egyetlen biztató jelenség az egészben az, hogy a garázdaságot ezúttal mindenki elítéli.

Mindeközben elfeledkezünk arról, hogy mindegy, ki ül fent, az adót szedni kell, egy olyan országban meg főképp, ahol csak az államadósság utáni kamatokra többet kell fizetni, mint a teljes egészségügyre, kórházakkal, orvosokkal, ápolókkal, mentőkkel. Ahol mind kevesebben tartanak el mind többet, és a gazdaságilag aktív (értsd: dolgozó, kereső) népesség krémjét: a nyelveket beszélő fiatal, szorgalmas mérnököket, orvosokat, informatikusokat, technikusokat magasabb fizetéssekkel szippantja el a „Nyugat”. Ebben a helyzetben a vita tárgyát legfeljebb az adószedés mikéntje és mértéke képezheti, ám a politikát és szimpatizánsait inkább vezérli a pillanatnyi pozíció, mint a józan belátás. Összességében ez nagyobb károkat okoz, mint a gyújtogató, épületre köveket vagy épp számítógépes monitort dobáló tömeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!