Hajdú-Bihar

2015.01.19. 08:22

Kevesen élnek a lehetőséggel

Nyíregyháza - Közel ötvenezren nem kaphatnak diplomát nyelvvizsga hiányában.

Nyíregyháza - Közel ötvenezren nem kaphatnak diplomát nyelvvizsga hiányában.

Egy évvel meghosszabbítják a diplomamentő programot, január 12-étől ismét lehet jelentkezni a képzésekre, amelyek februárban indulnak.

Márciustól magasabb óraszámú nyelvtanfolyamok is indulnak azoknak, akiknek 240 órás képzéssel nem biztosítható a sikeres nyelvvizsga – mondta Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója a múlt héten.

Hozzátette: azokon a településeken kezdődnek a tanfolyamok márciustól, ahol az eddigi tapasztalatok alapján még mindig jelentős az igény.

Nagy előrelépések

Országos lapok arról számoltak be, hogy annak ellenére kevés a jelentkező a programra, hogy nyelvvizsga hiányában közel 50 ezer fiatal maradt diploma nélkül.

Mindössze negyedük jelentkezett az ingyenes képzésre, közülük is csupán 5500-an jutottak el a támogatási szerződés megkötéséig, pedig a rendelkezésre álló források fele, durván másfél milliárd forint még felhasználásra vár.

– Az órák jó hangulatban telnek, haladunk a célunk felé, a módszertan hatékonynak bizonyult. A csoport nevében is szólok, amikor azt mondom, nagy előrelépések mutatkoznak nálunk.

– Minden témakört szint­záró tudásteszt követ, közben folyamatosan vissza-visszatérünk a fontosabb anyagrészekhez – mesélte magabiztosan Gyüre László, aki egyike a Nyíregyházi Főiskola nyelvtanfolyamán résztvevő nyolcvan tanulónak. Reményei szerint nyáron sikeres nyelvvizsgát tesz, s átveheti egyetemi történelemtanári diplomáját.

– Nagyon örültünk, hogy ismét megnyitották a jelentkezési lehetőséget a februári képzésekre – kommentálta a hírt Nagyné dr. Schmelczer Erika főiskolai tanár.

Várják a jelentkezőket

A Nyíregyházi Főiskola Idegennyelvi Oktató és Nyelvvizsgáztató Központjának megbízott vezetője elmondta: január 22-éig várják azok jelentkezését, akik náluk szeretnék elvégezni a 240 órás angol nyelvtanfolyamot, hogy egy sikeres nyelvvizsga után átvehessék a diplomájukat.

– Az „újra diákok” január 23-án írják meg a szintfelmérőket, február elején a szintet sikeresen teljesítők pedig megkezdhetik az öt modulból álló tanfolyamot.

– A hírek szerint bővítenék a Diplomamentő Programot, és lehetőség lesz 360 órás tanfolyamok indítására is, amelyből 120 óra adná meg az alapfokú nyelvtudást, 240 pedig elvinné a hallgatókat a nyelvvizsgáig – említett egy új esélyt a központ vezetője és hozzátette: ezzel még többen érhetik el a céljukat, s vehetik át főiskolai vagy egyetemi oklevelüket.

A főiskolán két csoportban tanulnak a „diplomamentők”, túl vannak két modulon. Mindenkinek sikerült a szintzáró vizsgája!

A programról

A diplomamentőre azok pályázhatnak, akik kizárólag a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták átvenni diplomájukat.

A sikeres pályázók államilag támogatott nyelvtanfolyamokon szerezhetik meg a hiányzó, B2 szintű tudást.

A jelentkezőknek nem kell előzetes nyelvismeretet igazolniuk, a kurzusok megkezdése előtt mindenkivel szintfelmérőt iratnak, hogy kiderüljön, 240 óra alatt van-e esélye eljutni a középfokig.

A nyelvtudásukkal sincsenek tisztában

Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója korábban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a programra jelentkező fiatalokkal kitöltetett előzetes szintfelmérők eredményei szerint sokan még azzal az alapszintű nyelvtudással sem rendelkeznek, amely a diplomamentő nyelvtanfolyamok indulásánál eleve elvárható lenne.

– Így a jelentkezők nemhogy a 120 vagy a 180 órás, de még a 240 órás képzés után sem tudnának sikeres nyelvvizsgát tenni – fogalmazott.

Szakemberek úgy vélik, a programra jelentkezők nem csupán a tanfolyamokra való bekerüléshez szükséges nyelvi alapkövetelményekkel, de olykor még saját nyelvtudásukkal sincsenek tisztában.

Tölgyesi Zsuzsa, a Tudomány Nyelviskola tanulmányi igazgatója tapasztalatai szerint a pályázók közül többen már a nyelvi szintfelmérőre sem mennek el.

KM-CSA,BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!