Hajdú-Bihar

2015.01.09. 08:20

Nézőpont: Fagypont alatt

<em>Hiába bíztunk, hiába reménykedtünk, megjöttek a mínuszok! A hideg pedig kegyetlen dolog, s ha ehhez párosul az éhség, a nyomorúság, még százszorta jobban fázik az ember.</em> Dankó Mihály írása.

Hiába bíztunk, hiába reménykedtünk, megjöttek a mínuszok! A hideg pedig kegyetlen dolog, s ha ehhez párosul az éhség, a nyomorúság, még százszorta jobban fázik az ember. Dankó Mihály írása.

Soha nem gondoltam volna, hogy még egyszer megelevenednek nagyszüleink meséi, melyek arról szóltak, hogy a gróf, meg az intéző, no meg a kegyetlen kerülő miként taszította a sokgyermekes, szegény családokat télen még nagyobb bajba. Mert az „enyém” nem ismert kegyelmet (bár a mendemondákból az is kiderült: voltak azért pozitív példák is). Aki a sor végére került, az „ráfázott”. Az a bizonyos képlet viszont nem olyan egyszerű. A megfagyás egy sor dolognak csak a következménye. Sajnos egyre többen kerülnek – különösen idősek – nehéz helyzetbe.

Ez utóbbiakat még az is sújtja, hogy nem „tanultak meg” kérni. Ők szégyellik sorsukat. Inkább beosztanak, takarékoskodnak, szenvednek, de ne lássák rászorultságukat. A segítség nem maradhat el, viszont többször hallani az ismert szlogent: járni jár, de nem jut! Mert például sosem értettem meg, hogy az ötezer lélekszám feletti települések, nem kaphatnak ilyen jellegű támogatást. Miért, ott nem élnek nehéz sorsú emberek? Lehet az önkormányzatokra mutogatni, akiknek kötelessége az állampolgárait megvédeni, de sokszor elhangzik a kulcsszó: miből?

Nem cáfolva a fent leírtakat, hisz valóban senki, de senki nem fagyhat meg, és nem halhat éhen ma Magyarországon! (S ez esetben nem lehet származás, pártállás, vagy bármi alapján megkülönböztetést tenni.) De azért azt sem szabad elfelejteni, amiről egy ismerősöm beszélt a napokban. Kivitt a néhány éve telepített erdőjébe, ahol nagy területen valakik egy méter magasan letarolták a fákat. Vajon van-e joguk? Nincs! Hisz az ismerősöm azt is elmondta, ha kérnek, adna ő gallyat, de mikor azt hallja, vigye nekik még haza is, igazán bosszús lesz! Vagy mikor ültetni kellett, nem kapott embert, esetleg azt is felajánlotta, ad ő nekik facsemetét…, akkor sem mozdultak sokan, hiszen könnyebb a készre rámenni! Könnyebb henyélni nyáron, s mikor jön a tél, arra hivatkozni: „hát nem fagyhatok meg!” Nem ártana, legalább, akik megtehetik, attól a bizonyos hangyától tanulni!

 

Ezek is érdekelhetik