Hajdú-Bihar

2015.03.06. 07:37

Jegyzet: Sarcból van a Hold

<em>Nyakunkba szakadt a március, tarkónkba zihál a tavasz és a kikelet. Nem is kellet hozzá sok, hogy én is kikeljek. Magamból.</em> Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Nyakunkba szakadt a március, tarkónkba zihál a tavasz és a kikelet. Nem is kellet hozzá sok, hogy én is kikeljek. Magamból. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.Az egész úgy kezdődött, hogy a lehető legmélyebb tisztelettel áldoztam a gépjármű- és az iparűzési adó oltárán, majd hozzájárultam az iparkamara zavartalan működéséhez. Nyugodtan mondhatom, ezek a tételek már meg sem kottyannak. Hozzászoktam, hogy a télvíz elmúltával ilyesformán könnyítek magamon, akarom mondani a pénztárcámon.

Ezek után derült égből villámcsapásként ért hőn szeretett könyvelőm telefonhívása. Azt javasolta, hogy gyorsan keressek magamnak egy ügyvédet, mert az új polgári törvénykönyv ide vágó passzusa szerint módosítani kell a társas vállalkozásom (amit még legénykoromban, megboldogult élsportolóként gründoltam, hogy akkori jövedelmem legális keretek közt érkezhessen, s ahogy az a nagy könyvben meg van írva, rendesen megfizessem az adót) alapító okiratán, és ezt a békesség kedvéért jó lenne március 15-ig megejteni. Hogy valami biztatót is mondjon, hozzátette: a jogi hercehurcával járó költségek több tízezer forintos tételt tesznek ki.

Képzeletben ekkor adtam igazat egyik cimborámnak, aki - a jogi egyetem első szemeszterének tapasztalatával felvértezve, egykori professzorának szavait citálva - ezt mondta nekem: „a magyar jogrendszer azért ilyen kesze-kusza, hogy mindenhez jogász segítségét kelljen kérni”.

A fentiek fényében újrahangszereltem Demjén Rózsi klasszikusát. Sarcból van a Hold.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!