Hajdúdorog hírei

2012.08.13. 08:15

Díjnyertes a hajdúdorogi pászka

Hajdúdorog - Ismét Hajdúdorog jó hírnevét öregbítették a településen munkálkodó civil szervezeteink.

Hajdúdorog - Ismét Hajdúdorog jó hírnevét öregbítették a településen munkálkodó civil szervezeteink.Ezúttal július 21-én, az M3 Régészeti Pihenőparkban megrendezett „Felejtett énekek, felejtett ételek” népzenei együttesek, térségi népzenei és gasztronómiai versenyén vettek részt küldöttjeink. Hagyományőrzőink három csoporttal is képviseltették városunkat, így az Akácos út Nótaklub hortobágyi dalokkal, a Bocskai Népzenei Együttes pásztordalokkal valamint a Hajdúdorogi Őszidő Kulturális Egyesület énekkara betyárdalokkal lépett színpadra, hogy népzenei kincseink keveset énekelt, legértékesebb darabjait megőrizzék és bemutassák a nagyközönségnek.

Bár mindegyik csoportnak sikerült a hallgatóság szívébe férkőznie, a nagy elismerést ezúttal Pogácsás Antalné szerezte meg városunknak, aki elnyerte a legjobb tájjellegű étel elkészítéséért járó díjat. Ilike néni az egyházmegye100 éves fennállásának tiszteletére döntött úgy, hogy a legszentebb ünnep jellegzetes ételével, a hajdúdorogi húsvéti pászkával vesz részt a megmérettetésen. Az ízletes finomságot a zsűri 25 féle helyi ritkaság közül választotta ki, mivel az kiemelkedett a különleges elkészítési metódusával és ünnepi jellegével a juhtúrós pásztorételek, lapcsánkák és dübbencsek közül.

A döntéshozatal hosszúra nyúló pillanataiban a Karinkó Népzenei Együttes közreműködésével az őszidősök tánckara hajdúsági leány és asszonytáncával szórakoztatta a közönséget, átütő sikert aratva. A vidám hangulatú és élményekben gazdag rendezvényről még bizonyára sokáig fognak beszélni a résztvevők, melyre előreláthatólag jövő évben ismét nagy várakozással térnek vissza.

Mosolygó Marietta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!