HAON Sziréna

2009.01.12. 16:10

Gyakorlatorientált vegyészképzés a Debreceni Egyetem és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében

<p>Februárban elindul a képzés a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) területén működő speciális oktatási-kutatási egységben, az erről szóló megállapodást 2009. január 12-én írták alá a Debreceni Egyetem és a TVK vezetői.</p>

Az együttműködés eredményeként létrejött Petrolkémiai és Polimertechnológiai Kihelyezett Tanszék gyakorlatorientált képzést, versenyképes tudást biztosít a vegyész és vegyészmérnök hallgatók számára.

A 2009. január 12-én a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok, valamint Magyarország vezető petrolkémiai vállalata, a Tiszai Vegyi Kombinát között létrejött megállapodás célja az eddig megvalósult összefogás továbberősítése, az együttműködési területek kiszélesítése.

Ennek legfontosabb lépése a 2009 februárjától a TVK területén működő Petrolkémiai és Polimertechnológiai Kihelyezett Tanszék elindulása, mely a vegyészmérnök (BSc, MSc), valamint a kémia BSc és vegyész MSc hallgatók képzésének magas színvonalát, a korszerű, gyakorlatorientált tudás megszerzését biztosítja.

A megállapodás értelmében a Debreceni Egyetem és a Tiszai Vegyi Kombinát ugyanakkor közös kutatási, oktatási pályázatokon is részt vesz, továbbá az egyetem oktatói szakértői tevékenységgel segítik a vegyipari vállalatot, míg a TVK fejlesztési támogatást nyújt az egyetem részére. „A jelenlegi megállapodás külön érdeme a kölcsönösség megvalósítása, hiszen nemcsak az egyetem nyújt szaktanácsadási, szakértői tevékenységet a vegyipari vállalat számára, de a TVK szakemberei is részt vesznek a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének oktatásában.” – fogalmazott Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke.

 „A TVK számára két okból is értékes ez az együttműködés” – tette hozzá Olvasó Árpád, a TVK vezérigazgatója. „Egyfelől segítheti vállalatunkat magasan kvalifikált munkaerő-utánpótlási igényeinek kiszolgálásában, másfelől az egyetemről több gyakorlati ismerettel és tapasztalattal kikerülő pályakezdő mérnökök és vegyészek beilleszkedési-betanulási folyamata és ideje is gyorsabbá válik ezáltal.

Ez kézzelfogható előnyökkel jár a munkáltató és a dolgozó számára is.” A megvalósuló gyakorlati képzés részeként a hallgatók rendelkezésére áll a vállalat területén megtalálható oktatóterem és laboratórium, a fiatal vegyészek és vegyészmérnökök a nyári időszakban 6 hetes gyakorlati képzésen vehetnek részt, illetve szakmai irányítást kapnak a diploma- és szakdolgozatok elkészítéséhez és a kapcsolódó munkák, értékelések elvégzéséhez.

További információ: Szabó László, DE TEK, PR-referens, 30/372-0004 Csonka Martina, Privy Council Communications, 20/779-7000 TVK: A nyilvános részvénytársasági formában működő Tiszai Vegyi Kombinát Magyarország egyik legnagyobb vegyipari komplexuma, az ország egyetlen polietilén és polipropilén gyártója.

A TVK a MOL-csoport tagja, a szintén ide tartozó Slovnaft Petrochemicals-szal együtt alkotja a MOL-csoport Petrolkémiai Divízióját. A Divízió Európa nyolcadik legnagyobb polimer előállító piaci szereplője és a legnagyobb műanyag-alapanyag előállító Közép-Európában.

 A TVK etilén üzemei évi 660 ezer tonna etilén, polimer üzemei pedig közel 800 ezer tonna polimer előállítását teszik lehetővé. A társaság árbevétele 2007-ben meghaladta a 337 milliárd forintot, polimer termelésének 73 százalékát exportpiacon értékesítette.

Alkalmazottainak száma 2007 végén meghaladta az 1100 főt. DEBRECENI EGYETEM A Debreceni Egyetem négy és fél évszázados, megszakítás nélküli múlttal ma az ország legrégebben, folyama-tosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. 32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 22 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kuta-tási kínálatot nyújtja.

Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.

Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!