HAON Sziréna

2010.07.19. 16:02

Előkelő helyezésekkel a nemzetközi versenyen

<p>Debrecen – Három díjat nyert a debreceni Vox Antiqua kamarakórus az ausztriai Spittalban. Mindkét kategóriában 2. helyezést kaptak, s a zsűri különdíját is elnyerték.</p>

A karinthiai Spittal Porcia-kastélyában július 10–11. között tartották meg a 47. nemzetközi kórusversenyt. A kórusoknak kötelező és szabadon választott műveket kellett bemutatni, két kategóriában: klasszikus (régi koroktól a kortárs szerzőkig) és nemzeti folklór. Európai (német, finn, ukrán, belorusz, szerb, bolgár, román) kórusokon kívül más földrészekről is érkeztek, így indonéz és namíbiai énekesek színesítették a palettát.

Magyarországot a Vox Antiqua kamarakórus képviselte, vezetőjük Kiss Csaba karnagy. Mindkét kategóriában 2. helyezést kaptak, kevéssel elmaradva a győztes Marantha Christian University Choir (Bandung, Indonézia) mögött, akik – népviseletben előadott, kitűnően koreografált folklórműsorukkal – a közönségdíjat is megkapták. A Vox a zsűri különdíját nyerte el összteljesítményével, s ez utóbbi díj inkább tekinthető szakmai koncertsikernek.

A debreceni kamarakórus több felkérést kapott Németországból és Ausztriából. A Belorusziából érkezett Academia (Minszk) karnagya is meghívta őket vendégszereplésre.

Kiss Csaba karnagy még nem pihenhet babérjain: egy nemzetközi kórusakadémia karigazgatójaként barokk oratóriumok előadására és vezénylésére készíti fel az ifjú vendégkarmestereket, utána a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen a Kodály Kórus énekeseként találkozunk vele.

– Bánhalminé Tankó Enikő –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!