HAON Sziréna

2011.08.04. 17:47

Fekete szerda megyénk útjain, mi befolyásolhatta a sok balesetet?

Hajdú-Bihar - Szerdán az utóbbi időszakhoz viszonyítva kirívóan sok baleset történt megyénk útjain, hiszen összesen négy esetben kellett vonulniuk a rendőröknek. Ebből egy esetben halálos kimenetelű baleset történt, a többinél könnyű sérültek voltak. Igen ám, de mi okozhatta a hirtelen jött emelkedést? A témában Pártai Luciát kérdeztük.

Hajdú-Bihar - Szerdán az utóbbi időszakhoz viszonyítva kirívóan sok baleset történt megyénk útjain, hiszen összesen négy esetben kellett vonulniuk a rendőröknek. Ebből egy esetben halálos kimenetelű baleset történt, a többinél könnyű sérültek voltak. Igen ám, de mi okozhatta a hirtelen jött emelkedést? A témában Pártai Luciát kérdeztük.

Azt szögezzük le az elején, hogy az időjárás nincs hatással a balesetek kialakulásában, hiszen azért a figyelmetlenségünk okolható – kezdte Pártai Lucia meteorológus, amikor arról kérdeztük, hogy van-e összefüggés a hirtelen jött felmelegedés és a megugró balesetek száma között. Az viszont tény, hogy az időjárás ehhez jócskán hozzá tud tenni és elvenni. Egy hirtelen jövő melegfront alkalmával ugyanis, az arra érzékenyek bágyadtabbak lehetnek, csökkenhet a reakcióidejük és kevésbé koncentráltak. Ennek azonban csak kevesen vannak tudatában, ám azok, akik tudják magukról, hogy érzékenyek a frontokra, a tegnapihoz hasonló napokon inkább otthon maradnak. Ez persze nem garancia, hogy odahaza nem történik baleset, hiszen, ha felhívnánk az ügyeletet, biztosan megtudnák erősíteni, hogy ebben az időszakban megnő az ujjperceiket szeletelő háziasszonyok száma.

 

Befolyásolhatja az időjárás a balesetek számát

 

Tudomásul kell tehát vennünk, hogy a frontok, a hőmérséklet, a légnyomás és még számos időjárási tényező igenis hatással van a szervezetünkre, ezt azonban általában csak a nagyon fiatal és az idősebb generáció érzi. A köztes korosztály valahogy kevésbé érzékeny a frontokra, bár sokszor nincsenek is tudatában, hogy egy fáradtságérzet, levertség pont a meleg vagy éppen hidegfront miatt van. A szív és érrendszeri betegséggel küzdők általában rosszullétekre panaszkodnak, de a csonttörésből gyógyultak, s az ízületesek is sokszor előre megérzik a frontok közeledtét – mondta el Pártai Lucia.

 

 

Szerdai balesetek:

 Ahogy említettem is, nagyon szerteágazó tehát, hogy kik érzékenyebbek a frontokra, ám a különböző tűrőképességű emberek sok esetben vezetés közben keresztezik egymás útját, amelyből egy hirtelen jövő rosszullét, egy pillanatnyi koncentrációvesztés ahhoz vezethet, hogy balesetek alakulnak ki. Beszélhetnénk azonban arról is, hogy ilyenkor sajnos az öngyilkosságok száma is növekszik.

 

Különbözünk, de az úton találkozhatunk

 

Arra a kérdésre, hogy vajon a frontok váltakozásának gyorsasága, tehát, hogy milyen sebességgel ingadozik a hőmérséklet hatással van-e a közérzetünkre, Pártai Lucia elmondta – Természetesen van, hiszen a hirtelen hőmérséklet emelkedés vagy csökkenés megviseli az arra érzékenyeket, de például vannak olyan emberek, akik épp a fokozatos átmenetekkor szenvednek. Ez is tehát olyannyira egyénfüggő, hogy nehéz lenne általánosságban beszélni a jelenségről. Az viszont szinte teljességgel bizonyos, hogy a hét végén szintén fronthatásra kell számítaniuk az arra érzékenyeknek, hiszen a folyamatos melegedést vasárnap környékén egy hidegfront érkezése váltja, amelyet záporok-zivatarok kísérhetnek, így azt tudom tanácsolni, hogy az erre érzékenyebbek erre készüljenek, s ha tehetik inkább odahaza pihenjenek.

 

 

-M.I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!