HAON Sziréna

2012.03.03. 16:21

A napfény ízeit minősítették Földesen

Földes - A pálinka: a napfény íze, a magyar föld ereje, a gyümölcs lelke egy kupicába töltve. Az első pohár a barátságé, a második pohár a vidámságé, a harmadik pohár a gyalázaté- emlékeztettek a régen megfogalmazott igazságra azok a termelők, akik gyümölcs pálinkáinkkal versenyeztek március 2-án, a Földesen ötödik alkalommal megrendezett pálinkaminősítő versenyen.

Földes - A pálinka: a napfény íze, a magyar föld ereje, a gyümölcs lelke egy kupicába töltve. Az első pohár a barátságé, a második pohár a vidámságé, a harmadik pohár a gyalázaté- emlékeztettek a régen megfogalmazott igazságra azok a termelők, akik gyümölcs pálinkáinkkal versenyeztek március 2-án, a Földesen ötödik alkalommal megrendezett pálinkaminősítő versenyen.A Karácsony Sándor Általános Művelődési Központba a Balásházy János Kertbarát Kör meghívására 31 különböző gyümölcs pálinkát hoztak el Földes és Bihartorda kertbarátai és termelői.

A minősítő verseny bírálói: Preku Gyula kokadi, Elek István csökmői pálinkafőző mester és Orosz Attila a NAV főszemlésze a tisztaság, az illat, a szín vizsgálata mellett a gyümölcs jellegét, ízének tisztaságát és a pálinka harmóniáját értékelte.

A zsűri tagjai az értékelésük során emlékeztettek arra, hogy a múlt évi nagy melegeket hozó időjárásban különösen fontos volt a jó pálinka alapanyagának odafigyelő összeállítása, mert a nagy hőségben hamar erjedésnek indult a gyümölcs. A jó pálinka titkaként elmondták: az érett gyümölcs mellett a tároló edények tisztasága és zárhatósága, a cefre félárnyékos helyen való tárolása, a legalább húsz százalékos maganyag megőrzése, a szeszfok lágy vízzel való beállítása a meghatározó. Hajdú- Bihar megye 42 szeszfőzdéje jó szakmai hátteret adott a gyümölcs pálinkák készítéséhez, a kedvező jövedéki rendelkezések, a főzési körülmények és értő szakmai munka továbbra is meghatározó az otthoni, kis mennyiségű házi jellegű pálinkafőzéssel szemben.

A minősítő versenyt fontos szakmai előadással színesítette Dr. Gonda István a Debreceni Egyetem intézetvezető, tanszékvezető egyetemi tanára, aki a gyümölcstermelés hazai irányairól, a telepített gyümölcsösök kertészeti tudnivalóiról tartott vetítettképes előadást. Az est zárásaként a földesi kertbarátok népes közössége nőtagjait köszöntötte a közelgő nőnap alkalmából.

A minősítő verseny eredményei:

Pontozásos értékeléssel arany minősítést kapott: Nagy Imre, Nagy Miklós, Nagy Ferenc, Szegi Imre, Dr. Mauks Gyula /szilva/ Nagy Imre /barack/Horváth István/ törköly/ kategóriában

ezüst minősítést kapott: Kiss Albert, Tóth Zsigmondné,Horváth István, Nagy Ferenc, Mező Ferenc, Bíró Zoltán, Nagy Imre /szilva/ Horváth István /barack/ Nagy Miklós /törköly/Aranyi Gyula, Módos Imre, Serdült Lajos /egyéb/ kategóriában.

bronz minősítést kapott:Keresztúri István, Vass Imre, Tóth Lajos, Kiss Albert, Bojtor Lajos /szilva/Tóth Lajos /barack/ Aranyi Gyula /törköly/Bíró Sándor, Karácsony Ferenc, Antós Albertné/egyéb/kategóriában.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!