HAON Sziréna

2012.04.15. 13:51

Ne legyél kiscsíra!

<p style="text-align: left;">Debrecen - Üdvözlöm a Facebook-nemzedék csillogó szemű gyermekeit! – kezdte előadását pénteken Zacher Gábor, a mérgezések és függőségek jól ismert és elismert szakértője a Hatvani István Általános Iskolában, majd mindjárt közölte: a mai függőségek kapcsán hagyjuk az idősebbek által gyakran hangoztatott „bezzeg az én időmben” típusú okfejtéseket, mert a jelenkorban más kísértéseknek kell ellenállni, mint rég, s a kettőt értelmetlen állandóan összehasonlítgatni.

Debrecen - Üdvözlöm a Facebook-nemzedék csillogó szemű gyermekeit! – kezdte előadását pénteken Zacher Gábor, a mérgezések és függőségek jól ismert és elismert szakértője a Hatvani István Általános Iskolában, majd mindjárt közölte: a mai függőségek kapcsán hagyjuk az idősebbek által gyakran hangoztatott „bezzeg az én időmben” típusú okfejtéseket, mert a jelenkorban más kísértéseknek kell ellenállni, mint rég, s a kettőt értelmetlen állandóan összehasonlítgatni. Bár az 52 éves főorvos (Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ) egy órát késett, és nem törte magát az elnézésért, e felvezetéssel mégis rögtön elnyerte 300 fős hallgatósága érdeklődését. Leszögezte: a függőséget, mely kialakulásához egy-két év bőven elegendő, az orvostudomány képtelen meggyógyítani. S ne csak a drogokra gondoljunk, figyelmeztette a felső tagozatos gyerekeket, hiszen itt van mindjárt a mobiltelefon vagy a számítógép, az Internet. Zacher egy 16 éves fiú édesapja, így tudja – osztotta meg hevesen bólogató közönségével –, hogy míg egy felnőtt örül, ha képes lenémítani a telefonját, addig a fiatalok egyetlen tanórán 4-5 sms-t megírnak a pad alatt „vakon”. Így alakul át az órai levelezés, órai sms-ezéssé, sőt az okostelefonok révén a gyerekek egyidőben posztolnak a matematika órán a Facebook-on és jegyzetelnek a füzetükben. De ami valószínűbb, az az előbbi.

– Kell-e számítógépezni? Igen, mert hasznos, szórakoztató. De muszáj időkorlátok közé szorítani, különben hajnali lefekvésekbe torkollik, s az iskolába már csak pihenni jártok – ironizált, de mindenki értette. A szülők pedig figyeljenek oda, mert amikor egy-egy nap szinte csak mobilon érintkeznek a gyermekükkel, egyáltalán nem biztos, hogy a valóságban az történik, amit a csemete a telefonban állít.

Az erő urai

A drogokat, kábítószereket illetően – hangsúlyozta – a legfőbb tanulság, hogy e szerek megváltoztatnak, méghozzá olyan biokémiai folyamatok révén, melyeknek már nem vagyunk az urai. Nemet viszont még mondhatunk, ezt kell tenni – mutatott rá Zacher, aki úgy látja: a társadalom pont azt nem tanítja meg eléggé a fiataloknak, hogy nemet mondani igenis erő. – Egy 17 éves fiú megkínál itallal, cigivel, és te elfogadod, különben „kisköcsög”, „kiscsíra” leszel a társaság szemében. Márpedig, ugye, ki akarna kiscsíra lenni… De ez a csapda! Tudd, hogy attól, mert mersz nemet mondani, nem leszel sem kisköcsög, sem kiscsíra – vonta le a tanulságot a szakember, aki e mellett a kábítószerhasználattal járó viselkedési változásokról is beszélt. HBN-RaL

Zacher Gábor az Aranyhíd Drogsegély Alapítvány invitálására érkezett az iskolába   Fotó: RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!