HAON Sziréna

2012.05.28. 15:40

A feltaláló családja Debrecenbe látogatott

Debrecen - A laparoszkópos beavatkozásokat lehetővé tévő Veres-tű megalkotójának családját fogadta a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Sebészeti Műtéttani Tanszéke pénteken. – A Veres János találmányának lényege, hogy a tűt olyan fémköpeny veszi körül, melynek rugós kitámasztása van.

Debrecen - A laparoszkópos beavatkozásokat lehetővé tévő Veres-tű megalkotójának családját fogadta a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Sebészeti Műtéttani Tanszéke pénteken. – A Veres János találmányának lényege, hogy a tűt olyan fémköpeny veszi körül, melynek rugós kitámasztása van.Szúráskor a tű áthatol a szöveteken, de a tű körüli szövetek ellenállást jelentenek a köpeny számára. Abban a pillanatban, amikor ez az ellenállás megszűnik, a rugó segítségével előrenyomul a hüvely, így megakadályozza a tű által okozandó sérüléseket. Laparoszkópos beavatkozásoknál a tűn keresztül közömbös gáz juttatható például a hasüregbe, mely így felemelkedik, s kezdődhet a beavatkozás – tájékoztatott Dr. Furka István egyetemi tanár.

Az eredeti, első Veres-tűt 2009-ben adta át a család a DE OEC Sebészeti Műtéttani Tanszék vezetőjének, ahol 2012-ben Veres János emlékhelyet létesítettek a kiváló orvos tiszteletére. Itt a kiváló orvos tevékenységével kapcsolatos relikviákat, dokumentumokat őrzik.

Veres János családtagjai pénteki látogatásuk során megtekintették az Emlékhelyet, és ellátogattak a Kenézy Villába, ahol az Orvostörténeti Gyűjtőhelyen méltó környezetben állították ki az eredeti Veres-tűt, ezzel is emléket állítva az egyetem egykor itt végzett, kiemelkedő orvos-professzorának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!