HAON Sziréna

2012.05.30. 11:15

Nagyhegyesi Kráter-tó – megyénk rejtett gyöngyszeme

Debrecentől alig 22 kilométerre fekszik Hajdú-Bihar egyik csodája, a nagyhegyesi Kráter-tó, amely 1961-ben, egy gázkitörés következtében jött létre. A tó azonban nem csak különös kialakulása miatt lenyűgöző, hanem érintetlensége okán is.

Debrecentől alig 22 kilométerre fekszik Hajdú-Bihar egyik csodája, a nagyhegyesi Kráter-tó, amely 1961-ben, egy gázkitörés következtében jött létre. A tó azonban nem csak különös kialakulása miatt lenyűgöző, hanem érintetlensége okán is.

Több, mint ötven éve Nagyhegyes határában, 1961. augusztus 24-én reggeli háromnegyed hatkor, a Hajdúszoboszló-36 jelű gázkitermelő helyen a kiáramló gáz spontán begyulladt, majd a detonációt követően száz méteres lángnyelv csapott fel, amely hetekig égett. A tűz végül magától kialudt, miután a laza iszapréteg – amely miatt a robbanás maga is bekövetkezett – elfojtotta a kiáramló gáz útját.

 

 

Korabeli híradó az esetről

Az esetet jól jellemzi, hogy a robbanás után keletkezett kráter rövid idő alatt elnyelte a 45 méter magas fúrótornyot a gépekkel, fúrómesteri bódéval együtt. A béléscsövek, mint a gyufaszálak, röpködtek a levegőben, asztalnyi nagyságú kőzettömbök repültek föl, szétrobbantak és 17 méter magas sáncot emeltek a mélyedés köré. A kétszáz méter átmérőjű Kráter-tavat övező földsáncot mára erdő borítja, a tó maga pedig közkedvelt horgászcélponttá vált az idők folyamán. A tavat mellesleg a 33-as úton haladva már messziről észrevehetjük, amelyről a kukoricatáblák közepén árválkodó erdős terület árulkodik. A kráterhez viszont kizárólag földúton lehet eljutni Nagyhegyes és Ondód felől, amely minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy megyénk egyik legkülönlegesebb kincsét csak kevesen ismerik. Az utóbbi időben azonban egyre több kerékpáros túra indul a tóhoz, amelyhez legtöbbször szemétszedési akció vagy egyéb önkéntes munka is társul.

Legközelebb június 9-én tesznek biciklisek kirándulást a kráterhez, amelyhez még csatlakozhatnak az arra vágyat érzők az egyik elterjedt közösségi oldalon.

(Elérhetőség itt:https://www.facebook.com/events/364275490302810/ )

Azoknak pedig, akik nem tudnak eljutni a tóhoz hoztunk néhány friss felvételt, amelyek be kell valljuk koránt sem adják vissza a tó páratlan szépségét.

 

-HAON-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!