HAON Sziréna

2012.06.14. 15:08

Őseik nyomában Nyírábrányban

Nyírábrány (HBN-Sz.V.É.) Június 13-án nagyon távoli országokból érkező vendégek látogattak a határszéli településre.

Nyírábrány (HBN-Sz.V.É.) Június 13-án nagyon távoli országokból érkező vendégek látogattak a határszéli településre. Ábrányi Margit a Dél-Afrikai Pretóriából, Ábrányi Lívia Angliából, anyai ági unokatestvéreik - Liza és Tina - pedig Ausztráliából látogattak el őseik szülő és lakóhelyére, hogy végigjárják a ma- sajnos - siralmas állapotban lévő Eördögh kastély termeit, s tegyenek egy sétát az egykor szebb napokat látott parkjában, átöleljék a híres platánfát, amely igazi kuriózumnak számít hatalmas méretével.

Margit és Lívia Ábrányi Emil költő, zeneszerző unokái, aki egy évadban - 1919-20 – a Magyar Állami Operaház igazgatója is volt.

A több, mint hét évtizedet megélt, de fiatalos lendülettel rendelkező Ábrányi lányok nem először látogattak el a településre. Mindketten díszvendégei voltak a 2003-ban rendezett elszármazottak találkozójának, de Margitka két évvel ezelőtt is visszatért emlékezni, felidézni a nagyszülőktől és a híres ősökről hallott történeteket.

1974-ben is jártak már a faluban, akkor még nem merték megmondani, hogy kik is valójában.

E látogatások bizonyítják, hogy hűen ápolják őseik örökét, őrzik a történeteket, s igyekeznek lehetőségeikhez mérten tovább is adni azt a szellemiséget, amelyet elődeik is évszázadokon át továbbadtak a következő generációnak. A kultúra fontosságát, az irodalom, a zene és más művészeti ágak szeretetét, amelyet szinte az anyatejjel együtt szívtak magukba. Elmondásuk szerint legnagyobb örömük az lenne, ha sikerülne a kastélyt helyreállítani, amely évtizedek óta eltökélt szándéka az önkormányzatnak is. Ha lenne pénzünk „összedobnánk” a szükséges önerőt egy pályázathoz –mondja Lívia, de ez csak álom. Nevet, szellemiséget, tehetséget örököltek a híres ősöktől, de vagyont olyannyira nem, hogy a kastély utóbb már nem is a család tulajdonában volt. A sors ugyan messze sorolta Őket, de a szívük, a lelkük újra visszahúzza Őket ide a határszélre, – Nyírábrányba - megtisztelni azt a földet, ahol híres őseik születtek, éltek, alkottak, s a maguk korában elvitték a falu hírét nemcsak az ország más vidékeire, hanem külföldi útjaik során más országokba is. Most ezt az Ábrányi lányok –Margitka és Lívia teszik meg, hisz rajtuk kívül a család ezen ágából az Ábrányi nevet már csak elhunyt öccsük fia viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!