HAON Sziréna

2012.07.21. 18:08

„Műlakodalom” a hagyományőrzés jegyében Álmosdon

Álmosd - A lakodalmi hagyományok ápolása és a trianoni határ által kettéválasztott területek „házasítása” volt a célja az Álmosdi Hagyományőrző Egyesületnek a szombaton megtartott lakodalommal, amelyre a vőlegény – Ferenczi Zsolt – Álmosdról, míg a menyasszony – Dorogi Katalin – Érmihályfalváról érkezett.

Álmosd - A lakodalmi hagyományok ápolása és a trianoni határ által kettéválasztott területek „házasítása” volt a célja az Álmosdi Hagyományőrző Egyesületnek a szombaton megtartott lakodalommal, amelyre a vőlegény – Ferenczi Zsolt – Álmosdról, míg a menyasszony – Dorogi Katalin – Érmihályfalváról érkezett. A fiatalok az eseményen látták egymást először, és természetesen nem házasodtak össze, csupán nemes kellékei voltak a hagyományőrző ceremóniának. Az esemény ezúttal pontosan úgy zajlott, ahogyan az az elmúlt évszázadokban bármikor. Az álmosdi hagyományok szerint előbb a vőlegény búcsúzott el a szülői háztól, természetesen vőfély segítségével, majd a nászmenet a lányosházhoz, a Kölcsey emlékházhoz vonult, ahol ugyancsak vőfély kérte ki a menyasszonyt. Esküvő helyett istentisztelet volt a templomban. A vacsorára a hagyományosan tyúkhúslevest, töltöttkáposztát és sülteket tálaltak fel, majd a sütemények következtek. A hajnalig tartó vigasságon is igazi lakodalmas zenekar húzta a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!